Foto: Andrew Cowie, AFP/Getty ImagesDonji dom britanskoga parlamenta nakon dvosatne rasprave sinoć je izglasao konačan zakon kojim Engleska i Wales nakon civilnog partnerstva dobivaju bračnu jednakost za istospolne parove.

Zakon je u ponedjeljak izglasan u Gornjem domu, a kraljica Elizabeta II danas ga je "blagoslovila" svojim potpisom, što je bila jedina preostala formalnost prije stupanja na snagu.

Očekuje se da će se prvi brakovi početi sklapati do ljeta 2014. jer je potrebno uskladiti neke dodatne amandmane i propise, primjerice one koje se tiču mirovina. Zanimljivo je da je vjerskim institucijama dano na biranje hoće li u svojim crkvama vjenčati istospolne parove. Iz toga su isključene Katoličke crkve Engleske i Walesa kojima je to zabranjeno.

Zakon je podržao premijer David Cameron, unatoč neslaganju pojedinih frakcija njegovih konzervativaca. Uz njega su zakon podržali i laburisti te liberalni demokrati.

Dirljiv trenutak zabilježen je na prvoj raspravi kad je jedan gej parlamentarac održao kratki govor: "Dali ste mi jednakost, unatoč ponekoj predrasudi. Moj je život danas bolji nego jučer."

Brojni aktivisti također su pozdravili donošenje zakona. Ben Summerskill, izvršni direktor organizacije Stonewall, kazao je kako "ovako nešto nije očekivao u narednih 20 godina, kamoli u 2013". Pred zgradom parlamenta u ponedjeljak našao se i legendarni aktivist Peter Tatchell.

"Ovo je pobjeda ljubavi i braka, kao i jasan signal da je ljubav istospolnih parova društveno priznata, prihvaćena i priznata", komentirao je.

Osnivač organizacije Out4Marriage, Benjamin Cohen, kazao je kako pravo na brak za istospolne parove Britaniju čini tolerantnijim i otvorenijim mjestom za život: "To će značajno unaprijediti kvalitetu života i proširiti mogućnosti za golem broj ljudi. Oduševljen sam činjenicom da su zakon predložili konzervativni premijer i njegov liberalni zamjenik, a podržali su ih Laburisti. Ovo je fantastičan primjer kako političari koji inače zastupaju različita stajališta zajedno mogu napraviti mnogo za opće dobro."

Ipak, predsjednik Laburističke stranke, Ed Miliband, upozorio je na stanje u drugim dijelovima svijeta te poručio kako borba za jednakost i dalje traje: "U posljednjih nekoliko godina prešli smo dug put, ali moramo imati na umu da borba za jednakost nije gotova. Ljudi diljem svijeta i dalje se suočavaju s diskriminacijom i mržnjom zbog svoje seksualnosti. A u našem se susjedstvu LGBT građanke i građani još uvijek bore s maltretiranjem i zločinima iz mržnje zbog svoje različitosti."

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.