Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, a podržalo ga je 63 posto glasača, priopćio je institut GFS Bern.

Mathias Reynard, socijalistički zastupnik koji stoji iza reforme švicarskog kaznenog zakona kako bi se zabranila diskriminacija na temelju spolne orijentacije, pozdravio je na kanalu RTS-1 "povijesni dan i veličanstveni znak za sve osobe na koje se odnosi".

Marc Frueh iz male stranke za zaštitu kršćanskih vrijednosti UDF, koja je pokrenula referendum uz podršku Demokratske unije centra, ocijenio je za isti kanal da je organiziranje referenduma opravdano i da je on omogućio švicarskom narodu da donese odluku.

Novim zakonom se postojeći zakoni protiv diskriminacije proširuju i na spolnu orijentaciju.

Protiv reforme kaznenog zakona usvojene 2018. pobunili su se konzervativni i populistički krugovi, koji su upozoravali na "cenzuru i kršenja slobode izražavanja". Druge stranke su ocijenile nedovoljnom zaštitu protiv diskriminacije na temelju spolne orijentacije i pozvale građane da kažu "da" reformi.

Pobornici teksta ističu da je diskriminacija na temelju spolne orijentacije već kažnjiva u drugim europskim zemljama i da su Vijeće Europe i UN tražili od Švicarske da pojača svoje zakone protiv homofobije.

Novi zakon kažnjava javno omalovažavanje i diskriminaciju bilo koje osobe na temelju njezine spolne orijentacije, ili bilo koji stav usmjeren na poticanje mržnje pisanim putem, u govoru, fotografijama ili gestama.

Restorani, hoteli, prijevozne tvrtke, kina ili bazeni neće moći onemogućiti pristup osobama zbog njihove spolne orijentacije. Zakon predviđa kazne do tri godine zatvora.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.