Kao da u godini na izmaku nije bilo dovoljno bizarnih događanja, Hrvatska pošta nam je za sam kraj priredila još jedno: objavila je žig povodom desete godišnjice održavanja referenduma o braku.

Nakon objave prigodnog žiga na kojem stoji "10 godina referenduma o braku" i "brak = muškarac + žena" uslijedila je lavina reakcija javnosti, a na društvenim su mrežama brojni komentatori ostavljali emotikone duginih boja u znak podrške LGBT zajednici, nakon čega je Hrvatska pošta ograničila komentiranje na njihovoj stranici na Facebooku.

Nas je zanimalo kako je uopće došlo do toga, pa smo Hrvatsku poštu upitale tko je donio odluku o izdavanju spomenutog žiga, odnosno tko su članovi povjerenstva koje je o tome odlučilo, koje je obrazloženje za takvu odluku i možemo li ga dobiti na uvid te znači li to da Hrvatska pošta, kao državna tvrtka, podržava stavove udruge, a tad inicijative U ime obitelji koja je referendum organizirala - točnije, da brak može biti isključivo zajednica muškarca i žene?

"Utvrđeno je kako ne postoji razlog zbog kojeg bi zahtjev bio odbijen"

A u sterilnom odgovoru Hrvatska pošta zapravo nije komentirala gotovo ništa od navedenog:

"Prigodni poštanski žig izrađuje se temeljem zahtjeva predlagatelja, a njime se obilježavaju različiti kulturni, povijesni, sportski te ostali prigodni događaji i obljetnice. Predlagatelji mogu biti sve zainteresirane pravne i fizičke osobe, poput filatelističkih društava ili ostalih udruga građana.

Hrvatska pošta godišnje izdaje pedesetak prigodnih žigova prema zahtjevima predlagatelja. Udruga U ime obitelji podnijela je zahtjev za izdavanjem prigodnog žiga povodom obilježavanja 10. obljetnice referenduma o braku. Hrvatska pošta razmotrila je zahtjev i utvrđeno je kako ne postoji razlog zbog kojeg bi zahtjev bio odbijen. Datum obilježavanja na prigodnom žigu odredila je Udruga, a ne Hrvatska pošta."

Ruku na srce, iscrpniji odgovor nije se ni mogao očekivati. Potez te državne tvrtke odudara od proklamirane politike Vlade, HDZ-a i vladajuće koalicije da su sve obiteljske zajednice jednake. Povjerenstvo koje je odlučivalo o žigu očito se svrstalo uz "vrijednosti" udruge U ime obitelji.

LGBT osobe kojih zasigurno ima podosta među gotovo devet tisuća zaposlenika Hrvatske pošte sigurno su se osjetile cijenjeno i prihvaćeno u radnom okruženju koje im je jasno dalo do znanja kako su manje vrijedne. 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.