Točno je sedam godina prošlo otkako je milijun četiristo trideset šest tisuća osamsto trideset pet (1 436 835) birača u Hrvatskoj i inozemstvu, 37,90 % od ukupnog broja birača, sudjelovalo u referendumskoj "zaštiti braka" u Hrvatskoj.

Nikad se tu nije radilo o, kako su to pristaše Željke Markić i ona sama nazivali, zaštitom heteroseksualnog braka jer on nikad nije bio ugrožen.

I dan-danas postavljam si pitanje što to toliko iritira tu vjerski nabijenu politiziranu masu da LGBTIQ pojedinac ne može uživati u svim pravima koje ima njegov strejt susjed. Jedini logični odgovor, ključna riječ "logični", kojim si mogu opravdati njihovo razmišljanje jest to da su svi duboko zakopani u ormarima i ne mogu podnijeti činjenicu da netko živi ispunjenim, iskrenim životom. Dokazala psihologija.

Često znam reći da se ljudi najintimnije povezuju na problemima i rješavanju istih. Obiteljaši su nas pedere izmislili kao problem i poprilično se intimno povezali trošeći ±47 milijuna kuna na ugnjetavanje i mržnju prema seksualnoj manjini.

Ustavni pečat na homofobiju stavila je petina stanovništva

Kažu da im smeta naše paradiranje i šepurenje golišavim tijelima jedan dan (točnije: nekoliko sati) u godini. Čak i autohomofobnim pederima smeta prajd! A nitko da bi gurnuo nos u povijest, da bi poslušao proglas, da bi otvoreno porazgovarao s jednim pederom i da bi pitao čemu sve to. A tek da se pojavi na zagrebačkom asfaltu sredinom lipnja na 35 °C pa da na svojoj koži osjeti sav taj pamuk kojim nas se želi zagrnuti!

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je 2013. godine imala četiri milijuna dvjesto pedeset pet tisuća šesto osamdeset devet (4 255 689) stanovnika. ZA unošenje odredbe u Ustav Republike Hrvatske po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca (bravo za njih što su stavili ženu na prvo mjesto) glasalo je devetsto četrdeset šest tisuća četiristo trideset tri (946 433) osobe, odnosno 22,24 % od ukupnog broja stanovnika.

Te kritične 2013. godine kao da smo razbili ogledalo čijih sedam godina nesreće upravo kulminira globalno

Obiteljaši često manipuliraju ljudskim neznanjem postotaka, ali realno je da je otprilike jedna petina stanovnika odlučila staviti ustavni pečat na homofobiju.

Tko nam je kriv za to? Europska unija, odnosno Hrvatski sabor koji je, očekujući nisku izlaznost na referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, 2010. godine izmijenio i dopunio Ustav prema kojemu više nije bilo obvezno imati izlaznost veću od 50 % kako bi referendum bio valjan.

Zahvalan sam Željki Markić

Baš je zato jedna petina stanovništva mogla odlučiti za sve nas.

A mogli ste i jebeno izaći na referendum i dati svoj glas PROTIV.

Te kritične 2013. godine kao da smo razbili ogledalo čijih sedam godina nesreće upravo kulminira globalno. Iako tužan zbog ishoda, zahvalan sam Željki Markić što mi je stvorila identitet koji imam danas.

I dan-danas postavljam si pitanje što to toliko iritira tu vjerski nabijenu politiziranu masu da LGBTIQ pojedinac ne može uživati u svim pravima koje ima njegov strejt susjed

Upravo je ona kao persona non grata začela moju youtubersku karijericu kad sam dva dana prije samog referenduma objavio video "Prava jednog hrvatskog homoseksualca" koji mi frendovi koriste kao oružje kad ih naživciram jer pomalo pripada kulturi susramlja, a kojim sam se ponosno autao Hrvatskoj, Balkanu i šire.

U to sam vrijeme bio na studentskoj razmjeni u Poljskoj – simbolično s obzirom na to što se kod njih trenutačno događa – i frustriran zamolio profesora glume, čiji sam kolegij pohađao u dvorani s reflektorima, da iskoristim minute prije početka sata kako bih snimio video podrške za svoju zemljicu. Sad vam je objašnjena scenografija!

Svako zlo za neko dobro

Video su popratili neki mediji, pa i sâm Crol.hr kojem sam dao svoj prvi intervju u kojem sam prozvan prvim hrvatskim gej YouTuberom. Žao mi je, doduše, što nije jače odjeknuo jer, gledajući retrogradno i slušajući što mi drugi govore sve ove godine, u tom je trenutku takav istup bio neočekivan i rizičan, ali, usudim se reći, epohalan.

Žao mi je i što već onda nisam krenuo s redovitim jutjubanjem, no tada nisam znao za taj pojam.

Obiteljaši su nas pedere izmislili kao problem i poprilično se intimno povezali trošeći ±47 milijuna kuna na ugnjetavanje i mržnju prema seksualnoj manjini

Sve u svemu, svako zlo za neko dobro. Obiteljaška mržnja navela je Hrvatsku da još više priča o pederluku i problemima s kojima se susreću LGBTIQ osobe. Gej parovi u Hrvatskoj dobili su zakonsku mogućnost registrirati svoje partnerstvo već nepunu godinu nakon referenduma, a koje ćemo, čisto da znate, i dalje zvati gej brak!

Klinci već skoro tri godine imaju mogućnost listati gej slikovnicu. Ove smo godine došli do pravde oko udomljavanja djece.

Ono što slijedi jest trenutak kad se više nećemo brinuti oko zakona i kad ćemo svu tu aktivističku energiju koju smo desetljećima ulagali u popravljanje sustava i društva u potpunosti usmjeriti prema osobnom stvaranju i rastu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.