Donji dom švicarskog parlamenta usvojio je u četvrtak prijedlog zakona kojim će ozakoniti istospolne brakove. Unatoč protivljenju konzervativaca, zastupnici su glasali i da se lezbijskim parovima omogući potpomognuta oplodnja. Zakon još mora usvojiti gornji dom parlamenta.

"Sa 132 glasa za i 52 protiv te 13 suzdržanih Nacionalno vijeće kaže DA pravoj jednakosti #Ehefüralle!" objavila je na Twitteru organizacija Pink Cross, uz hashtag koji znači "brak za sve".

Prijedlog zakona došao je u parlament 13 godina nakon što je Švicarska ozakonila civilno partnerstvo, a ispitivanje javnog mnijenja za Pink Cross u veljači pokazalo je da više od 80 posto Švicaraca podržava istospolne brakove.

"Brak bi ubuduće trebao biti dozvoljen za sve parove, i suprotnog i istog spola, to je bit prijedloga”, rekla je u raspravi ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter.

"Vlada pozdravlja činjenicu da će ovo dokinuti dosadašnju nejednakost”, dodala je.

Podsjetimo, Švicarci su u veljači ove godine na referendumu odlučili da ne žele homofobiju u svojoj zemlji te da ona mora postati kazneno djelo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.