Bitka za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj napokon je završena, a prvi će parovi moći stati pred matičare 10. veljače. Time je istospolni brak postao legalan u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Podsjetimo, bračna je jednakost izglasana još 2015., no tu su odluku parlamentarne Skupštine Sjeverne Irske vetom zaustavili zastupnici Demokratske stranke unionista (DUP). To su tad objasnili time da za tu zakonsku izmjenu nije postojala dovoljna podrška opće zajednice.

To je bilo omogućeno pravilima regionalne podjele vlasti prema kojima i unionistička i nacionalistička stranačka opcija mogu pokrenuti takav postupak ako smatraju kako za određenu zakonsku izmjenu nema dovoljne podrške, bilo od strane protestanata ili katolika.

Takvo je pravilo uvedeno Sporazumom iz Belfasta 1998. kako bi se osiguralo ravnopravno sudjelovanje tih zajednica.

Taj je Sporazum prestao važiti 2017. godine, a vraćen je na snagu tek prošli tjedan. U međuvremenu, točnije u listopadu 2019., je britanska vlada donijela zakon kojim se u Sjevernoj Irskoj od 13. siječnja 2020. omogućavaju bračna jednakost i pobačaj, u slučaju da se spomenuti Sporazum dotad ne vrati na snagu, što se nije dogodilo.

Inače, istospolni parovi u Sjevernoj Irskoj mogli su sklapati civilna partnerstva, i to od 2005. godine, no njihove zajednice se neće automatski "pretvoriti" u brakove.

 

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.