U Austriji je 1. siječnja 2019. stupio na snagu zakon koji istospolnim parovima omogućava bračnu jednakost, a prve su ga iskoristile 37-godišnjakinje Nicole Kopaunik i Daniela Paier koje su se vjenčale pet minuta poslije ponoći u gradiću na jugu Austrije, Veldenu.

Nicole i Daniela zaručene su četiri godine, ali nisu htjele sklopiti civilno partnerstvo koje je u Austriji moguće od 2010., već su se odlučile za brak, a nosit će obiteljsko prezime Kopaunik.

Za Orf, kojem su omogućile snimanje ceremonije vjenčanja, izjavile su da su presretne i da im je drago što sada svatko u Austriji može slobodno odlučiti želi li stupiti u brak ili sklopiti civilno partnerstvo koje je i dalje na snazi. "Mi smo se odlučile za brak i sretne smo s tom odlukom", rekla je Nicole Kopaunik.

Nicole_DanielaFB.jpg

Premda su Nicole i Daniela prvi par koji se vjenčao nakon stupanja zakona na snagu, zapravo su druge u Austriji. Naime, bračna jednakost izravna je posljedica odluke Ustavnog suda koji je u prosincu 2017. donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i naložio njegovo ukidanje do kraja 2018.

Pet parova koji su predali tu ustavnu tužbu dobili su posebnu dozvolu da se vjenčaju ranije, a jedan od tih parova bile su dvije žene koje su sklopile brak u listopadu prošle godine u Beču.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.