U Austriji je 1. siječnja 2019. stupio na snagu zakon koji istospolnim parovima omogućava bračnu jednakost, a prve su ga iskoristile 37-godišnjakinje Nicole Kopaunik i Daniela Paier koje su se vjenčale pet minuta poslije ponoći u gradiću na jugu Austrije, Veldenu.

Nicole i Daniela zaručene su četiri godine, ali nisu htjele sklopiti civilno partnerstvo koje je u Austriji moguće od 2010., već su se odlučile za brak, a nosit će obiteljsko prezime Kopaunik.

Za Orf, kojem su omogućile snimanje ceremonije vjenčanja, izjavile su da su presretne i da im je drago što sada svatko u Austriji može slobodno odlučiti želi li stupiti u brak ili sklopiti civilno partnerstvo koje je i dalje na snazi. "Mi smo se odlučile za brak i sretne smo s tom odlukom", rekla je Nicole Kopaunik.

Nicole_DanielaFB.jpg

Premda su Nicole i Daniela prvi par koji se vjenčao nakon stupanja zakona na snagu, zapravo su druge u Austriji. Naime, bračna jednakost izravna je posljedica odluke Ustavnog suda koji je u prosincu 2017. donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i naložio njegovo ukidanje do kraja 2018.

Pet parova koji su predali tu ustavnu tužbu dobili su posebnu dozvolu da se vjenčaju ranije, a jedan od tih parova bile su dvije žene koje su sklopile brak u listopadu prošle godine u Beču.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.