Foto: Dina IvanZagrebački LGBT centar ugostit će izložbu i performans umjetnice Dine Ivan, u organizaciji lezbijske grupe Kontra.

Fotografije s izložbe "Gola subjektivnost" već su bile izložene u Kuli Lotrščak u kojima je Dina Ivan, s majkom i bakom, provela prve tri godine života. "To nisu crno-bijela tijela na koje lijepo pada svjetlost i čini igru tame i svijetla, pretvarajući tijela u skladne kipove, to nije ni erotičnost sama po sebi, misteriozna i ona koja se samo naslućuje. To su opušteni ljudi u nekim svakodnevnim ili manje svakodnevnim situacijama", kaže autorica.

Napominje kako je bježala od stereotipa i općih mjesta u prikazivanju seksualnosti: "Željela sam povezati seksualnost i osobnost te je učiniti vidljivom, ne tabuiziranom i ne pretjeranom, onoliko vidljivom koliko je vidljiva i na ljudskom licu. Seksualnost je dio osobnosti. Tijelo može biti portret jednako kao i lice, kao što je i lice samo dio tijela:"

Performans "Prolazak kroz zid" napisan je i namijenjen izvođenju na engleskome jeziku. Kroz govor, ples, zvuk i pokret govori o seksualnosti, ljubavi, partnerstvu, ratu, diskriminaciji,... Riječ je o monologu koji progovara o istoj temi kao i neobjavljena knjiga "Prolazak kroz zid". Performans je prvi put izveden u Glurnsu, srednjovjekovnom gradiću u Južnom Tirolu, i moći će se vidjeti na internetu u sklopu projekta umjetničke udruge G.A.P. Glurns.Art.Point.

Dina Ivan inače je slobodna novinarka koja je za više od trideset različitih novina, dnevnika, tjednika i mjesečnika pisala tekstove različitih žanrova i tema – kultura, ekonomija, komunikologija, politika, istraživačko novinarstvo – korupcija,... Objavila je i nekoliko priča (bajki) i pjesama u časopisu "Tema". Izložba "Gola subjektivnost" prikazana je u listopadu 2012. godine u Kuli Lotrščak u Zagrebu i u svibnju 2013. na queer-fem-festivalu u Beču.

U Glurnsu (Južni Tirol) na skupnoj izložbi pod nazivom "Hrvatska susreće Južni Tirol" izložila je ciklus pod nazivom "Minority", fotografije snimljene u romskom naselju blizu Varaždina i na putovanju kroz Srbiju i Kosovo prije sedam godina.

Otvorenje izložbe i performans zakazani su za subotu, 5. listopada 2013. u 19:00, u LGBT centru, Petrinjska 27.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.