Foto: thehungergames.wikia.comOdluka za prvu recenziju filmske glazbe pala je iz posve komercijalnog razloga. Naime, proteklog vikenda "Igre gladi" imale su jedno od najboljih otvaranja u povijesti Hollywooda, a film je samo u Americi zaradio preko 160 milijuna dolara.

Drugi je razlog je taj što album vrvi dobrim stvarima i zanimljivim imenima, no idemo redom.

Prvi singl, "Atlas" od Coldplaya trenutno je hit broj jedan ovog soundtracka. Njihova klasična stvar, jedna od onih koju Chris Martin može napisati i dok spava. Ali, klasik ili ne, meni je sjela na prvu. Preslušavajući album, cijeli show je zapravo otela Sia s "Elastic heart", tribal-pop pjesmom koja za razliku od Coldplaya ne sjeda na prvu, ali kad sjedne...

Osim što je najbolja stvar na ovom soundtracku, mogla bi biti i jedna od najboljih pop stvari ove godine. Onda je tu i Lorde, s obradom "Everybody wants to rule the worlds" benda iz osamdesetih, Tears for Fears te, naravno, sad već nezaobilazna Ellie Goulding s "Mirror". Kao i većina ovakvih albuma, "Catching fire" prepun je raznih stilova kako bi došao do što većeg broja slušatelja.

Tako je tu i Christina Aguilera skupa s The National i ikonom Patti Smith koja je pak "u sendviču" s već spomenutom Ellie Goulding i Santigold. Među njima, Christina je ta koja je sudjelovala s odličnom "We Remain", velikom baladom koju bih nazvala "baladzilom".

Midtempo melodrama ovog albuma savršeno je odrađena. Glazba definitivno odgovara filmu. Tu su i Weeknd s jednim seksi beatom, a opet ne vulgarnim. Patti Smith je možda, atmosferski, pridonijela najviše sa svojim "Capitol Letter": Rebellion is a heart, breaking as the dawn, bursting into song... i kad šapne Katnisssssssssss... Ako ovog nekog ne naježi i ne poželi čuti ostatak...

Eksploziju i komercijalizaciju filmske glazbe možemo uvelike zahvaliti Philu Collinsu koji je još davnih osamdesetih ta vrata otvorio s "Against all odds". Otad svijet filmske glazbe nije isti. "Catching fire" je, ukratko, odlična kolekcija lijepih i intimnih pjesama, o buntovništvu, odgovornosti i naravno, ljubavi te sjajno prati cijelu priču.

Nije napravljen za brzu zaradu. Naprotiv, tko god je birao pjesme za ovaj album vodio je svoje osobne igre gladi...

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.