robertdeniro srHollywoodska legenda Robert De Niro na filmskom festivalu Sundance prikazao je dirljiv dokumentarac o svom ocu slikaru koji je odbio zanijekati samog sebe i otkrio da je gej kad je to bilo gotovo nezamislivo.

 Robert De Niro stariji bio je slikar koji se vjenčao s njegovom majkom 1941., a rastali su se četiri godine kasnije kad joj je obznanio da je gej. Dokumentarac "Remembering the Artist Robert De Niro Sr.", glumac je posvetio svojoj djeci.

"Napravio sam to zbog njega. Želio sam da moja mlađa djeca rođena nakon njegove smrti znaju tko im je bio djed. Čak sam njegov slikarski atelje ostavio netaknutim kako bi ga oni mogli vidjeti", ispričao je De Niro publici na panelu poslije projekcije.

Ovo je prvi put da Robert De Niro otkriva pojedinosti o svom djetinjstvu i odrastanju jer poznat je po čuvanju privatnosti te rijetkom davanju intervjua i pojavljivanju na događanjima, pa je njegova filmska posveta ocu dočekana s nestrpljenjem i znatiželjom, javlja Hollywood Reporter.

Robert De Niro stariji dio je postratne grupe newyorških slikara kojoj su pripadali i Jackson Pollack, Lee Krasner i drugi, a prvi značajniji uspjeh postigao je kad je njegove radove Peggy Guggenheim pedesetih godina izložila u svojoj galeriji. Za razliku od newyorških apstraktnih ekspresionista, De Niro stariji bio je pravi figurativni slikar koji je odbio slijediti trendove pop-arta za kojim su u šezdesetima umjetnički krugovi New Yorka doslovno poludjeli.

Preselio je u Pariz, no kasnije se uz sinovljevu pomoć vratio u New York. U filmu se pojavljuje i glumac De Niro koji čita dijelove očeva dnevnika i prisjeća se kako ga je kao dijete znao promatrati dok slika. Otvoreno progovara i o očevoj depresiji od koje je patio misleći da nije dovoljno priznat, a nije mogao prihvatiti nove stilove i mučilo ga je neslaganje s brojnim vlasnicima galerija.

Dokumentarac "Remembering the Artist Robert De Niro Sr." bit će premijerno prikazan na HBO-u, u lipnju ove godine.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.