Foto: pressplayok.comKaty B je 2011. promijenila i osvježila underground dance scenu albumom "Katy on a Mission". I tad je utabala stazu za svježu krv: Rudimental, Jessie Ware i Disclosure, na čemu joj izdavači mogu zahvaliti. Ona je povela, oni su pošli za njom.

U to vrijeme su je proglašavali budućom kraljicom plesnih podija, a tu titulu ima i dalje. "Katy on a Mission" i novi album "Little Red" istinski su soundtrack londonskoga noćnog života: flert, ples, mamurluk i kebab u zoru. I danas, sa svoje 24 godine, Katy B čini sve kako bi dokazala da je plesni podij bitan. Dance glazba jako je dugo zanemarivala tekst i priču, a pjesme su uglavnom bile prepune sempliranih vokala. Katy B, Disclosure i slični su to promijenili, dodavši jednu emotivnu teksturu ritmovima i efektima.

"Little red" je uvjerljiv i nepretenciozan album koji označava razvoj Katy B prema izvođačici koja će jako dugo postavljati standarde underground plesne glazbe. Nastavila je tamo gdje je stala s "On a Mission". Krajem 2012. izdala je EP "Danger" s kojeg je na album uvrstila i "Aaliyah" koju izvodi s Jesse Ware. Vrijedi izdvojiti i "Blue Eyes", "Sapphire Blue" i "Tumbling Down". Ove pjesme neće plesni podij dići u zrak ali nisu tome ni namijenjene.

"Sapphire Blue" je možda najminimalističnija u onom stilu Jamesa Blakea s aurom zagonetnosti. Vrlo vjerojatno neće postati hit niti će je izdvojiti kao singlicu a albuma, ali savršena je kao dio priče. Aktualni singl "Crying for no reason" počinje kao balada koja zvuči kao Adelin povratak. Očekivali biste da će se razviti u dance eksploziju to nije slučaj. Kako god, njezina energija u koju sam se zaljubila već na prvom albumu još je uvijek tu, transformirana u novu zvijer.

"5 AM" je bila prva singlica s albuma i definitivno jest jedna od najjačih pjesma. "Aaliyah" je remek-djelo u svakom smislu. Jessie Ware i Katy B zajedno su pun pogodak obzirom da su trenutno najaktualnije izvođačice u UK-u. "I like you" je pjesma koja kao da nije dio ovog albuma, i jedina je koja tako odskače. U tome i jest moć Katy B – ona zna povući tanku liniju između onog da bude samo jedna u nizu i one koja drži konce u svojim rukama.

Nepodnošljiva je lakoća identifikacije s Katy B koja je solo party-goerica o čemu pjeva u "5AM": "It's five AM all on my own, I just need someone to walk with me, I lost my friends I check my phone"…

Hoće li "Little Red" imati milijunsku prodaju ili ne, to ćemo još vidjeti, ali bez obzira na te brojke, ovaj album je jako bitan za dance produkciju. Odlično isproduciran, sigurno će diktirati neke buduće smjerove i estetiku elektronske glazbe. Album koji je u potpunosti hommage noćnom životu i svemu onome što on uključuje: šank, wc, prostor za pušenje, seks, sreću, agresiju…. Klupski je to album, ali emotivan i zreo.

"Little Red" je za one koji plešu, a ne sjede po VIP separeima. Jer znate kako se kaže: nitko ne priča o noćima kad se dobro naspavao, zar ne?

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.