Foto: queerpalm.fr

Kako stoji na službenoj stranici, nagrada QueerPalm uspostavljena je na festivalu u Cannesu 2010. nakon nagrade Teddy festivala u Berlinu (od 1987.) i Queer Lava u Veneciji (od 2007.). Žiri sastavljen od novinara, organizatora LGBT festivala i filmskih umjetnika svake se godine sastaje tijekom festivala u mjesecu svibnju da bi dodijelio nagradu filmu za umjetničko dostignuće u LGBT tematici i, šire gledano, pitanjima roda.

Službeno objašnjenje govori o isticanju različitosti kao osnovi filmske umjetnosti, vidljivosti queer tema unutar festivala i poštivanju jednakosti prava za svih, neovisno o spolnoj orijentaciji.

Ove godine žirijem predsjeda kanadski redatelj Bruce LaBruce koji iza sebe ima respektabilni nezavisni queer filmografski opus (Hustler White, The Raspberry Reich, L.A. Zombie, Gerontophilia). A za nagradu se u 2014. natječe 13 filmova koji su prisutni u različitim sekcijama festivala (Quinzaine des réalisateurs, Un certain regard, La semaine de la Critique).

Od Yvesa Saint Laurenta do danskoga horora

Tako su iz glavnog natjecateljskog programa nominirani Mommy mladog kanadskog redatelja Xaviera Dolana (Ubio sam majku, Tom na farmi) i biografski film Saint Laurent o slavnom dizajneru, redatelja Bertranda Bonnnella.

Francuska produkcija dominira ovogodišnjom selekcijom Queer palme. Tu su Bande de filles (Djevojačka banda) redateljice Céline Sciamme o odrastanju šesnaestogodišnje Marieme, Les Combattans (Borci) Thomasa Cailleya, Faire l'amour (Voditi ljubav) Djinna Carrenarda, Respire Mélanie Laurent o nesretnoj ljubavi dviju tinejdžerica te Party Girl o šezdesetogodišnjoj hostesi iz noćnih klubova. Film potpisuju Marie Amachoukeli, Claire Burger i Samuel Theis.

Američku kinematografiju predstavlja Whiplash Damiena Chazellea s festivala Sundance o mladom jazz bubnjaru, a britansku Pride Matthewa Warchusa o LGBT aktivistima koji su 1984. godine prikupljali novac za rudare u štrajku.

Iz Italije stiže Piu Buio Di Mezzanotte (Mračniji od ponoći) Sebastiana Risa, životna priča o jednom od najpoznatijih drag queenova u Italiji, Fuxie.

Tu su još i danski horor When Animals Dream Jonasa Alexandera Arnbya, grčki film Xenia Panosa Koutrasa o dvojici braće u potrazi za ocem te A Girl at My Door Julya Junga iz Južne Koreje o policajki koja pokušava spasiti djevojku od očuha koji je zlostavlja.

Prošle godine Queer palma dodijeljena je francuskom filmu L'inconnu du lac (Neznanac s jezera) Alaina Guiraudiea, hvaljenom ostvarenju o serijskom ubojici u idiličnom okruženju jezera na jugu Francuske.

Naravno, ostaje za vidjeti hoće li koji od navedenih filmova uspjeti stići do domaćih kinodvorana.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.