Foto: outinthelineup.com

"Gej surferi su kao jednorozi, čuli ste za njih, ali su poput mitoloških bića", izjavila je svojevremeno Cori Schumacher, trostruka svjetska prvakinja u surfanju. Da taj aksiom više ne odgovara istini, pokazuje novi dokumentarni film "Out in the line-up" redatelja Thomasa Castetsa.

Film, koji upravo kreće u distribuciju, prati dvojicu surfera, Davida Wakefielda, bivšeg državnog prvaka Australije i redatelja Castetsa preko obala Australije, Havaja, Kalifornije, Meksika i otočja Galapagos u susretima sa surferima, političarima i novinarima. Kroz razgovore i svjedočanstva sa članovima svoje zajednice nastoje razumjeti zašto je gej identitet toliko dugo bio nespojiv s kulturom surfanja.

Priča o nastanku filma započinje tako što bivši prvak David Wakefiled, nakon dvadeset godina u sportu, nastoji napokon otkriti tajnu o svojoj seksualnosti. U to vrijeme, 2011., Thomas Castets osniva prvu online zajednicu za gej surfere. David se priključuje novoj zajednici, a susret Thomasa i Davida pokazat će se presudnim. Naime, nekadašnji prvak ubrzo je, nakon susreta, javno obznanio svoju seksualnost na uličnoj povorci Mardi Gras u Sydneyu.

Muški rituali dominiraju sportom

Reakcije su bile svakojake što mu je, među ostalim, pokazalo da strahovi pred javni "izlazak iz ormara" nisu bili neosnovani. Želeći saznati zašto je homoseksualnost i dalje toliko skrivena u surfanju, dvojica muškaraca kreću na put na kojem prikupljaju svjedočanstva o izolaciji, strahu i sumnji koji su godinama pratili gej surfere.

Kroz razgovore s bivšim sportašima, novinarima i političarima, doznaju, kako tvrdi službeno priopćenje, zašto "muški rituali" i dalje dominiraju sportom, koja je uloga sponzora u održavanju "zastarjelih stereotipnih prikaza" i koja je uloga manjina. Cilj filma nije samo izložiti tabu temu homoseksualnosti, već podići razinu svijesti, navesti na raspravu te otvoriti put mladima u surfanju.

U jednom intervjuu, redatelj je na pitanje je li biti gej i dalje tabu u kulturi surfanja odgovorio da je industrija zaradila milijune dolara na prikazima bijelog heteroseksualnog muškarca i žena u bikinijima te da je i dalje izazov izbjeći tim stereotipima.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.