stratnik01

Prvi slovenski igrani film o životu transrodnih osoba, snimljen prema predlošku romana "Ime mi je Damjan" književnice Suzane Tratnik, sljedeće će godine konačno ugledati svjetlo dana.

Redateljsku palicu drži Maja Weiss koja zajedno s Tratnik piše i scenarij koji će se, zbog dramaturške zahtjevnosti razrade likova i razvoja filmske radnje, razlikovati od onoga u romanu. Dvije žene rade na filmu u sklopu međunarodnog programa Scripteast, koji se ovog mjeseca održava u Cannesu.

Komična drama "Ime mi je Damjan" bit će namijenjena široj i nešto starijoj publici, a razlikovat će se od monodrame Alena Jelena iz 2000. godine u kojoj Damjan, kojeg utjelovljuje glumica Neva Jana Flajs, gledateljima prepričava svoje životno iskustvo. U filmu će se radnja odvijati bitno drugačije; Damjan neće retrospektivno i subjektivno prepričavati svoje doživljaje već će gledatelj zajedno s protagonistom proživljavati njegova iskustva.

Značajan odmak od romana

Fascinirana njezinom poetikom, Trantikova je oduvijek željela surađivati s Weissovom. "Snimila je prvi slovenski film lezbijske tematike 'Čuvar granice' (Varuh meje), popratila sudbinu sudionika černobilske katastrofe u dokumentarnom filmu 'Dječak' (Fant) i obradila sudbine ukradene slovenske djece za vrijeme Drugog svjetskog rata u filmu 'Banditenkinder'", kaže Tratnik za RTV Slo i dodaje da će snimanje "Damjana" za obje filmašice biti veliki izazov.

U romanu, koji je izašao 2001., Tratnikova otvoreno piše o svijetu drugačijih na marginama društva. U središtu priče je razlomljeni svijet 19-godišnjeg Damjana koji svoju neovisnost uspostavlja na ekstreman, beskompromisan i istovremeno vrlo usamljen način, kroz suočavanje i borbu s društveno pripisanim ženskim identitetom.

Damjanova izgubljenost na raskrižju spolnih identiteta oslikava se i monodramom koja ga prikazuje kao upornog 19-godišnjaka koji ponekad zaboravlja na probleme u školi, nerazumijevanja vlastitih roditelja i odbacivanje od okoline, te utjehu traži u alkoholu i zabavama.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.