Foto: Wikimedia Commons

Transrodne osobe u zapadnim zemljama, pa i u Hrvatskoj, posljednjih godina dobivaju sve snažniju pravnu zaštitu i veću društvenu vidljivost, a od sada će imati i vrlo vrijedan izvor informacija na 672 stranice, koje su ispisale transrodne osobe i mnogi stručnjaci.

U knjizi "Trans Bodies, Trans Selves", koja po svom opsegu i sadržaju nalikuje enciklopediji, pronaći će se tekstovi o rodnoj politici, povijesti transrodnosti, zdravlju, zakonima, vezama i ostalim područjima koja čine živote transrodnih osoba. Izdavač knjige je Oxford University Press koji je s ponosom objavio da je knjiga gotova, nakon dugih pet godina izrade. I sâm naslov knjige je simboličan jer podsjeća na jednu od prvih knjiga o ženskom zdravlju "Our Bodies, Ourselves", koja je uvelike pomogla u senzibiliziranju javnosti o ženskoj tematici.

Urednica knjige i psihijatrica na Sveučilištu New York, Laura Erickson-Schroth, kaže kako je cilj knjige "omogućiti transrodnim osobama kontrolu nad informacijama o njihovim životima". Kako bi "enciklopedija" bila što točnija i kvalitetnija, urednici, autori i ostalih 200 suradnika radili su na njoj više od pet godina, prikupljali podatke i provodili online istraživanja nad tri tisuće ispitanika diljem Sjeverne Amerike.

"Naša zajednica još uvijek ne zna što točno znači pojam trans niti što znači biti transrodnom osobom. Je li to nešto društveno, zdravstveno, privatno ili javno?", kaže jedna od autorica, Jennifer Finney Boylan, ujedno i profesorica Engleskog jezika na Colby College u Maineu, javlja U-T San Diego.

Osobna iskustva transrodnih osoba

Osim opsežnih tekstova o zdravlju, spolnosti, zapošljavanju, religiji, rasi, roditeljstvu i invaliditetu, knjiga donosi i profile poznatih transrodnih osoba, analize knjiga i filmova na temu transrodnosti kao što su "Neki to vole vruće" i "Tootsie". Navedene su i neke od definicija tek iskovanih pojmova, poput rodno queer, heteronormativnost, omniseksualnost i transfeminizam.

Poglavlje o društvenoj tranziciji - procesu u kojem osoba odlučuje hoće li otkriti javnosti promjenu svog identiteta - sadrži detaljne savjete o tome kako se predstaviti novim imenom, nositi drugačiju odjeću, urediti novu frizuru te razgovarati (ovaj dio se odnosu na promjenu boje glasa). Rodni specijalist iz Seattlea, Aidan Key, napisao je poglavlje o transrodnoj djeci i obiteljima s transrodnim djetetom, na temelju vlastitog iskustva, koje se sastoji od smjernica za lakše prihvaćanje transrodnosti.

Nada se kako će knjiga senzibilizirati javnost i promijeniti razmišljanje o transrodnosti. "Ako ljudi nakon knjige ostanu s tisuću neriješenih pitanja, onda smo postigli svoj cilj", kaže Key. Knjiga se može kupiti na Amazonu, po cijeni od 30 dolara, a sva zarada od prodaje uložit će se u uređivanje budućih izdanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.