Foto: Blondie

Deseti album bezvremenskog benda Blondie u znaku je njihovih 40 godina postojanja na glazbenoj sceni. Tu impresivnu brojku obilježavaju dvostrukim izdanjem "Blondie 4(0) ever" koji sadrži kolekciju najvećih hitova nazvanu "Deluxe Redux" i "Ghosts of download" u izdanju Universal Records Canada, s posve novim pjesmama.

Nedugo nakon albuma "Panic of girls" iz 2011. godine, Blondie su počeli raditi na novom albumu. Prije godinu dana su preko društvenih mreža najavili "Ghosts of Download". Ovaj album je eklektičan, s obradama "Relax" Frankie goes to Hollywood i "Lights" Elllie Goulding, Blondie dokazuju i da su nakon 40 godina djelovanja spremni glazbeno se testirati u svim smjerovima.

Album su najavili s "A Rose by Any Name", koju Debbie Harry izvodi s Beth Ditto, i to je biseksualna poruka s cool elektronskim beatom: If you are a boy or if you are a girl I love you just the same…

68 godišnja Harry je sigurno odigrala, i još igra, nezamjenjivu ulogu u glazbenoj povijesti kako jedna od najvažnijih rokerica. Blondie i dalje zvuče kao Blondie sa space-age miksom plesnih ritmova i post-punka. Premda, najvjerniji će obožavatelji sigurno radije poslušati "Deluxe Redux" na kojem su klasici poput "Heart of glass", "Hanging on the telephone", "Call me" i "Atomic".

Bend je godinama svirao po njujorškim klubovima i doslovno se mučio da nađe svoj put. Debbie o tom periodu kaže da su ih klubovi prisiljavali da sviraju poznate pjesme a ne svoje. Nastupali su i u poznatom punk klubu CBGB čiji je vlasnik Hilly Kristal htio upravo suprotno. Tražio je od bendova, pa tako i od Blondie, da sviraju svoje stvari što je u to vrijeme bilo veoma hrabro. Prvi komercijalni uspjeh Blondie su doživjeli davne 1977. u Australiji kad je Countdown, glazbeni program sličan MTV-u, greškom pustio njihov spot "In the flesh". Je li to zaista bilo slučajno, dalo bi se raspravljati.

Njihov treći album "Parallel Lines" lansirao ih je na vrh zahvaljujući svevremenskom hitu "Heart of glass". To je ujedno i njihov najprodavaniji album na kojem se nalaze i klasici poput "Hanging on the telephone" i "One way or another".

Album "Ghosts of Download" napravljen je digitalno, a gitarist i suosnivač benda Chris Stein rekao je kako je uživao radeći album na taj način jer je albumu dao neki moderniji zvuk. Iako dodaje da nema ništa bolje od koncerata. Njihova obrada "Relaxa" počinje lagano kao balada i usred pjesme se transformira u razvaljujuć electro-pop. Na albumu ima prilično utjecaja reggaetona i neke vrste latina, a osjeća se suradnja sa Systema Solar, kolumbijskim hip-hoperima i Los Rakas. Ovako zvuči kao prava zbrka, ali "Sugar on the Side" zasigurno je jedna od najboljih stvari s novog albuma.

"Rave", na kojoj gostuje Miss Guy prava je plesna post-punk stvar koja podsjeća na dobri stari "Atomic". "Winter" i "Take Me in the Night" definitivno podsjećaju na Blondie iz osamdesetih. "Make a Way" i "Mile High" melodične su i vrlo catchy stvari s elektronskim štihom.

Blondie je neka vrsta nacionalnog blaga: njujorški punk bend iz koji je imao i dalje ima neprocjenjiv utjecaj na glazbu, modu i umjetnost. Debbie Harry i Chris Stein ostali su čvrsto s nogama na zemlji i kreirali su trendove, a nisu ih pratili. Gurnuli su punk na plesni podij kad je vladao New Wave i usput stvarali i pop-hitove.

Za svojih 40 godina postojanja Blondie se s ovim dvostrukim izdanjem ne osvrću unatrag nego nastavljaju ići naprijed. Samo u Americi prodali su preko 20 milijuna albuma, a 2006. su ušli u Rock and Roll Hall of Fame. Chris Stein je nedavno izjavio da će nastaviti snimati jer "znate kako kažu, pet godina nakon što odeš u mirovinu, umreš. Tako i ja osjećam, zato ću nastaviti stvarati".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.