Foto: Screenshot

Ove je godine Queer Palma, nagrada koja se na Filmskom festivalu u Cannesu dodjeljuje od 2010., otišla u ruke redatelja Matthewa Warchusa za film "Pride". Priča o neuobičajenom susretu rudara u štrajku tijekom osamdesetih godina u Walesu i LGBT aktivista iz Londona nosi snažne političke konotacije.

Tako se u službenom pojašnjenju žirija na čijem je čelu ove godine bio kanadski redatelj Bruce LaBruce navodi da nas film "podsjeća da političke, spolne i društvene borbe protiv reakcionarnih i konzervativnih vlada dolaze iz direktnog aktivizma. Film nas podsjeća da gej pokret ima uporište u široj problematici: klasna svijest, društvena jednakost i sloboda izražavanja. Film evocira sve te fenomene u jednoj dosta klasičnoj formi, no ne zapada u stereotipe i simplifikaciju. Film ocrtava likove i situacije suptilno i sa suosjećanjem, podsjećajući nas da borba i dalje traje".

Radnja filma zbiva se u ljeto 1984. za vrijeme vladavine Margaret Thatcher. Rudari su u štrajku, a istovremeno skupina LGBT aktivista iz Londona odlučuje prikupiti novac za pomoć obiteljima rudara. Nacionalna udruga rudara u početku odbija pomoć, no aktivisti se ne obeshrabruju te kreću u malo mjesto u Walesu u minibusu da bi rudarima direktno predali novac kojeg su sakupili.

Tada započinje priča o susretu dviju zajednica koje mnogo toga dijeli, no koje se počinju zajednički boriti za istu stvar.

Film je predstavljen u selekciji "La Quinzaine des Réalisateurs", a žiri je među trinaest nominiranih pohvalio filmove "Party Girl" (Marie Amachoukeli, Claire Burger i Samuel Theis) o šezdesetogodišnjoj hostesi iz noćnih klubova te "Bande de filles" (Djevojačka banda) redateljice Céline Sciamme o odrastanju šesnaestogodišnje Marieme.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.