Foto: liverpoolecho.co.uk

Lord John Browne nije nužno ime koje snažno odzvanja kod LGBT zajednice. Naime, taj bivši generalni direktor naftne kompanije British Petroleum bio je 2007. primoran odstupiti s rukovodećeg mjesta nakon što nije pravnim putem uspio spriječiti izvjesni tabloid da objavi ispovijest njegova ljubavnika.

No utjecaj u LGBT zajednici mogao bi mu porasti s izlaskom njegove knjige Stakleni ormar (The Glass Closet, HarperBusiness) u kojoj otkriva vlastitu stranu priče homoseksualca u visokim poslovnim krugovima.

"Tijekom tri desetljeća, vjerovao sam da je društveno neprihvatljivo reći istinu. Bojao sam se da negativni stereotipi o homoseksualnosti prikrivaju moju stvarnu ličnost", piše danas 66-godišnji Browne u svojoj knjizi. Naime, i danas je uvjeren kako ne bi uspio doći do poslovnog uspjeha da je svoju seksualnost otkrio na radnom mjestu.

U javnosti sa ženama, privatno tražio partnere na internetu

Iz nekoliko razloga. Za početak, profesionalna i privatna sfera često se preklapaju i upravo je mreža odnosa koja se izgradi na tzv. neformalnim druženjima tijekom vikenda i na golf igralištima presudna za napredak. Nadalje, smatra da ne bi mogao poslovati u zemljama s nalazištima nafte i plina, kao što su Rusija i Nigerija te zemljama Subsaharske Afrike gdje je homoseksualno ponašanje kažnjivo zakonom. Uostalom, upravo je zahvaljujući prijateljstvu s Vladimirom Putinom, čije je stavove o homoseksualnosti izlišno ponavljati, dogovorio suradnju britanske i ruske naftne industrije, izvještava Le Monde.

U praksi je to značilo da je redovito izlazio sa ženama u teatar nakon čega bi se, u samoći, posvetio traženju seksualnog partnera na za to predviđenim internetskim stranicama.

Nakon događaja u 2007. nastavio je s uspješnom karijerom, no postao je i izvjesni glasnogovornik LGBT pokreta te i dalje smatra da gejevi još uvijek imaju slabije šanse napredovati do rukovodećih mjesta, unatoč tome što raspolažu jednakim sposobnostima kao njihovi heteroseksualni protukandidati

Foto: harpercollins.com

Život u ormaru je tužan

Danas je poslovni pejzaž, istina, nešto liberalniji, no homofobni stavovi i dalje su žilavi, a u konačnici njegova knjiga je pledoaje za otvoreno življenje vlastite seksualnosti. Unatoč realnim rizicima.

Ne zalaže se za pozitivnu diskriminaciju koju prakticiraju američke kompanije, već za promociju jednakosti šansi. Ključni argument jest da je u najboljem interesu kompanija koje traže novi kadar promovirati vrijednosti poštivanja drugog čime će privući sve ljude otvorenog duha.

Da zaključak Johna Brownea nije tek usamljeno mišljenje temeljeno samo na osobnom iskustvu, pokazuje i aktualna statistika. Naime, francuski list podsjeća da je na listi direktora kompanija s burzovnog indeksa FTSE 100, samo jedan deklarirani gej, Chris Bailey, iz modne kompanije Burberry.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.