Rimokatolička Crkva mora imati manje predrasuda prema lezbijkama i gejevima te prigrliti djecu istospolnih parova iako se protivi njihovim brakovima, stoji u vatikanskome dokumentu objavljenom u četvrtak.

 Na 75 stranica radnog dokumenta za sinodu katoličkih biskupa koja će se u listopadu održati u Vatikanu, kaže se i da bi Crkva koja ima 1,2 milijarde vjernika morala biti manje ekskluzivna i više smjerna.

Dokument latinskoga imena "Instrumentum Laboris" govori o velikom raskoraku između službenog crkvenog učenja o pitanjima seksualnog morala i njihova razumijevanja i prihvaćanja među vjernicima. Temelji se na odgovorima na 39 pitanja iz ankete provedene uoči sinode u biskupijama diljem svijeta. Prvi je put u pripremi sastanka Vatikan tražio od biskupa da podijele tu anketu župnicima i da oni dobiju mišljenje župljana.

Površno razumijevanje katolika

Na pitanje iz upitnika o krštenju djece istospolnih parova, većina odgovora tvrdi da tu djecu "valja primiti s istom brigom i pažnjom koja se pruža ostaloj djeci". Nadalje, navodi se i potreba za "dijalogom s humanističkim naukama u razvijanju nijansiranog pogleda na fenomenom homoseksualnosti".

Između ostalog, kaže se i kako brojni katolici posjeduju samo površno razumijevanje crkvenih učenja o pitanjima poput kontracepcije, homoseksualnosti, rastave, ponovnog sklapanja braka, zajedničkog života i drugih tema koje se tiču obitelji. Ispitanici su se osvrnuli i na "upadljivo raskošan način života" dijela svećenstva, što pokazuje nesklad između njihova učenja i ponašanja. Mnogi su izrazili zabrinutost da je spolno zlostavljanje djece od strane svećenika značajno umanjilo kredibilitet Crkve, naročito u SAD-u i Europi.

Iako novi dokument ne signalizira skoru promjenu crkvene osude homoseksualnog čina niti njezina protivljenja istospolnom braku i posvajanju djece, ipak su upotrijebljene formulacije koje u odnosu na prethodne vatikanske dokumente znatno manje osuđuju, a više suosjećaju, javlja Reuters. Biskupi će o dokumentu raspravljati u listopadu, a eventualne preporuke za modifikaciju crkvenih učenja morat će odobriti papa Franjo.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.