Foto: Screenshot

Na nadolazećem Filmskom festivalu u Sarajevu koji se održava od 15. do 23. kolovoza,  u natjecateljskom programu prisutna su čak četiri filma LGBT tematike, izvještava stranica lgbt.ba.

Radi se o filmovima Land of Storms (Mađarska), Ja sam Beso (Gruzija), Cure – Život druge (Švicarska/Hrvatska/BiH) i A Blast (Grčka) dok će u konkurenciji dokumentarnih filmova biti prikazan albanski dokumentarac Skandal.

Land of Storms , u režiji Ádáma Császija iz 2013. godine, će na 20. SFF-u imati svoju regionalnu premijeru. Film se direktno bavi homoseksualnošću, a priča se odnosi na povratak mladog nogometaša u Mađarsku gdje se zaljubljuje u susjeda koji mu pomaže u popravku kuće, a njihova veza dovodi do eskalacije mržnje u malom mjestu. Selektorica Elma Tataragić o filmu piše: “Ovaj senzualni film, s podjednako prisutnim omjerom nježnosti i tuge, govori o otkrivanju i prihvaćanju seksualnosti na brutalan i nimalo sentimentalan način.“

Gruzijski film Ja sam Beso još je jedno debitantsko ostvarenje iz 2014. godine, čiji je redatelj Lasha Tskvitinidze, a na SFF-u će imati svoju svjetsku premijeru. Film se predstavlja kao "priča o odrastanju u gruzijskoj provinciji razapetoj između modernog i tradicionalnog u atmosferi tranzicije, u svoj njezinoj okrutnosti, ali i dekadenciji".

Redateljica Andrea Štaka, laureatkinja SFF-a koja je 2006. osvojila nagradu Srce Sarajeva za najbolji film za ostvarenje "Gospođica", inače njezin prvi igrani film, ove godine na festivalu predstavlja svoj drugi igrani film Cure-život druge iz 2014. godine. Radnja se odvija 1993. u periodu nakon opsade Dubrovnika. Četrnaestogodišnja Linda se s ocem vratila iz Švicarske u Hrvatsku. Njezina nova najbolja prijateljica Eta odvodi je u zabranjenu šumu iznad grada. Dvije se cure upuštaju u opsesivnu, seksualno obojenu igru zamjene identiteta koja završava kobnim padom. Linda se sljedećeg jutra vraća sama i postepeno počinje zauzimati Etino mjesto u prijateljičinoj obitelji. U sve je uvučen i Etin momak Ivo. U vrijeme kad su žene prepuštene same sebi i svojim gubicima iz rata, Linda je u opasnosti da izgubi uporište u realnosti i ostane zarobljena u nekom drugom, rubnom svijetu, svijetu u kojem se Eta iznova vraća kako bi ju suočila sa samom sobom.

Priče iz Grčke i Albanije

Posljednji film s LGBT tematikom u natjecateljskom programu u konkurenciji igranih filmova je grčko ostvarenje A Blast. drugi igrani film Syllasa Tzoumerkasa iz 2014. godine koji će na SFF-u imati regionalnu premijeru. U pitanju je “tragična priča o osveti, ispričana kroz komadiće sadašnjosti isprepletene s bliskom i daljom prošlošću, a stvara devastirajuću sliku o suvremenoj Grčkoj”. Priča prati Mariju, koja bježi autocestom. Sama je u svom bučnom sportskom vozilu. Iza nje ostaju vatra i kovčeg pun novca. Ispred nje leži bespomoćni beskraj autoputa. Samo dan ranije bila je brižna majka, voljena supruga, odgovorna kći. Danas je bjegunac, odlučna da odbaci sve što joj je nekada bilo važno. Dijelovi sadašnjosti neraskidivo isprepleteni s fragmentima prošlosti pričaju Marijinu priču o putu prema iskupljenju oslikavajući zasljepljujući i razoran mural suvremene Grčke.

U konkurenciji dokumentarnih filmova bit će predstavljen Skandal Erione Cami i Eltona Baxhaku koji secira odnos društva prema LGBT populaciji u Albaniji. Skandal će imati svoju svjetsku premijeru na sarajevskom festivalu, što je tim više važno jer je u pitanju prvi ikad snimljen dokumentarac o LGBT pokretu u Albaniji. Film donosi zapanjujuću priču o tome kako je u Albaniji bilo moguće pokrenuti i razviti jedan društveni i politički pokret i uvesti ga u samo srce društva. To je priča o iskustvima pametnih i hrabrih ljudi koji su pokrenuli LGBT pokret i onima koji su mu posvetili svoj život. Film je posvećen predstavnicima LGBT zajednice koji su u vrijeme komunističke vladavine proganjani i čiji su životi bivali uništeni, ali i poziv onima koje je još uvijek strah. SKA (nema) NDAL (stani) – dvije riječi na albanskom, za dokumentarac koji preispituje dva različita svijeta.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.