Foto: gangstaraptalk.com

La Roux su 2006. godine osnovali pjevačica Elly Jackson i producent Ben Langmaid. Njihov debitantski album "La Roux" iz 2009. godine ponovno je oživio synthpop scenu, a čak su se okitili i Grammyjem.

Snimanje nasljednika tog albuma pratile su neuspješne suradnje, otkazivanja datuma izlaska i međusobne nesuglasice, sve do trenutka kad je Langmaid napustio Elly, a ona ga je napokon izdala i zadržala ime La Roux. I naslov albuma, "Trouble in paradise", opisuje njihov trenutačan odnos jer se nisu razišli u odveć prijateljskim odnosima.

Iako je Elly ostala bez desne ruke, uspjela je pokazati da je ipak ona glavna u La Rouxu. Prvi album bio je prepun synthova i beatova dok je "Trouble in paradise" (Polydor Records) više seksi (obratite pozornost na "Kiss and not tell" i "Sexotheque"). Album kao da glazbeno "diše" bolje od prethodnog, ima sporiji tempo, a u svoju poznatu elektroniku La Roux je ubacila i malo funka.

Općenito, album pršti od Ellyne seksualne znatiželje i tema albuma "Trouble in paradis"e jest seks, bilo da je riječ o seksualnim uzbuđenjima ili nesigurnostima.

Jedna od prvih stvari koje upadaju u uho jest da je Ellyin falsetto nestao, što je prilično hrabro s obzirom da je po tome bila najprepoznatljivija, ali se isplatilo. Pjesme su dobile na dinamici i njezina izvedba slična je situaciji kad prvi put otkrijete one restorane u kojima možete jesti sve za 10 eura – jer La Roux je na ovom albumu probala sve što je mogla.

La Roux se ne libi poigravati s različitim tipovima seksualnosti ("Tropical chancer" i "Sexoteque" govore o heteroseksualnim vezama, dok ostale pjesme koketiraju sa svime ostalim). Ipak, La Roux ne preispituje svoju seksualnu orijentaciju niti je dovodi u pitanje. Bavi se raznim odnosima, pa i tradicionalnim ulogama spolova u društvu. S jedne strane je tu muž koji pati za promiskuitetom, a s druge, žena koja želi obitelj. I na kraju, jedan drugog stalno ostavljaju gladnog i željnog onog što im nedostaje.

Jacksonova piše u metaforama, ali opisuje i osobna iskustva. Tajanstvenost u tekstovima se može odgonetnuti u boji njezina vokala koji katkad otkriva bol i tugu, a povremeno i ravnodušnost. "Silent partner" možda je i jedna od najjačih stvari oko koje su fanovi podijeljeni te nagađaju je li pjesma posvećena nekoj bivšoj ljubavi ili Langmaidu koji je napustio La Roux.

La Roux oživljava retro zvuk dance scene osamdesetih kojom su harali Bronski beat, Bananarama ili Dead or alive. No ona to doba samo rekonstruira i predstavlja ga kroz vlastite oči. Zato ćete, slušajući "Trouble in paradise", možda imati utisak kao da ste ga već negdje čuli. Trik je u tome da je ona savršeno uplela neke dosad neisprobane ritmove i beatove koje bismo mogli svrstati u neki post Get Lucky pokret.

Ovaj album svakako je vrlo uvjerljiv povratak La Roux, a iako vjerojatno neće polučiti velike hitove poput "In for the kill" ili "Bulletproof", Elly je pet godina pauze iskoristila odlično.


La Roux je gostovala u zadnjoj sezoni kultne britanske serije "Absolutely Fabulous", a unatoč najavama da će snimiti kompletan "hit" Edine Monsoon (Jennifer Saunders), "Walkin' Down The Road", to se zasad nije dogodilo.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.