Foto: insidemovies.ew.com

Udruženje američkih filmskih studija Motion Picture Association of America našlo se pod valom kritika nakon što je filmu "Love is Strange" dodijelilo oznaku "R" što znači da ga mogu gledati samo oni mlađi od 17 godina, uz pratnju roditelja ili starije osobe.

Film u kojem glume John Lithgow i Alfred Molina donosi priču o starijem gej paru koji se nakon vjenčanja mora useliti kod prijatelja zato što jedan od njih izgubi posao. Iako film nema nikakvih eksplicitnih scena, cenzori su naveli korištenje psovki kao glavni razlog za davanje restriktivne oznake "R", javlja Guardian.

Zanimljivo, kritičari su izdvojili još dva filma koji su dobila istu oznaku i u kinodvorane stižu istog vikenda, a koja su mnogo eksplicitinija. Tako Film "Sin City: A Dame to Kill For" ima scene prostitucije, nasilja, golotinje i korištenja droge, dok se u filmu "Jersey Shore Massacre" mogu vidjeti scene ekstremnog nasilja nad ženama.

Nasilje prolazi, životi gej osoba (još uvijek?) su tabu

"Radi se o blagom i mainstream prikazu gej života", tvrdi kritičar Stephen Witty i pita se li bi oznaka bila ista da film govori o heteroseksualnom paru. J. Bryan Lowder iz magazina Slate tvrdi da u filmu ima poljubaca i grljenja te da ga je nemoguće uspoređivati s grotesknim horor filmovima u kojima se ženama režu dojke.

Udrugu se i prije prozivalo da se previše fokusira na seksualnost, a premalo na nasilje. U dokumentarcu iz 2006. "This Film is Not Yet Rated" tvrdi se da cenzori negativno gledaju na teme o homoseksualnosti. Film je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjen onima ispod 15 godina, dok se u Kanadi tek savjetuje pratnja roditelja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.