Foto: HBO

Gay, Lesbian and Straight Educational Network (GLSEN) će 17. listopada dodijeliti nagradu glumici Juliji Roberts, i to za ulogu liječnice Emme Brookner u HBO-ovoj drami "Normalno srce".

Uz nju će biti nagrađen i njezin suprug Danny Moder koji je ujedno i direktor fotografije tog filma. "Ponosni smo što odajemo počast Juliji Roberts i Dannyju Moderu čiji je nadahnjujuć rad na 'Normalnom srcu' ponovno skrenuo pozornost na važan pokret i veliku krizu u LGBT i američkoj povijesti", poručili su iz GLSEN-a.

Podsjetimo, film "Normalno srce" redatelja Ryana Murphyja temelji se na istoimenoj kazališnoj predstavi Larryja Kramera iz 1985., a prati živote skupine gejeva u razdoblju od 1981. do 1984., dobu pojave epidemije AIDS-a kroz oči aktivista i pisca Neda Weeksa (Mark Ruffalo) koji je tad i osnovao organizaciju za borbu protiv te bolesti.

Dr. Linda Laubenstein koju je utjelovila Julia Roberts (Foto: jungleredwriters.com)

Heroina Linda Laubenstein

Lik liječnice Emme Brookner koju u filmu utjelovljuje Julia Roberts temelji se na životu i radu dr. Linde Laubenstein, jedne od prvih liječnica i istraživačica HIV-a/AIDS-a u Americi. Zajedno s dr. Alvinom Friedman-Kienom u medicinskom je žurnalu objavila prvi članak u kojem je povezala AIDS s Kaposijevim sarkomom. Dječja paraliza prikovala ju je za invalidska kolica, a od posljedica te bolesti umrla je u 46. godini života, 15. kolovoza 1992.

Nakon njezine smrti Larry Kramer opisao ju je kao "nevjerojatno važnu u povijesti AIDS-a, istinsku pionirku i pravu borkinju za ono u što je vjerovala".

"Dr. Linda Laubenstein bila je sjajna osoba, iznimno darovita liječnica posvećena svojim pacijentima koji su je obožavali. U jednoj fazi brinula je o više oboljelih od AIDS-a no ijedan liječnik u svijetu, za što je praktički platila vlastitim zdravljem ali to je nije zaustavilo ni na sekundu. Izumila je i razvila vlastite kombinacije kemoterapija koje se rabe i dan-danas. Bila je više no briljantna i hrabra. Nikad nisam upoznao nikoga poput nje i nadam se da ću je u svojoj drami prikazati onako kako zaslužuje", kazao je u jednom intervjuu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.