Foto: Screenshot

Ove je godine Queer Palma, nagrada na Filmskom festivalu u Cannesu, dodijeljena filmu "Pride" Matthewa Warchusa. Film priča o neuobičajenom susretu rudara u štrajku 1984. godine u Walesu i LGBT aktivista iz Londona te nosi snažne političke konotacije.

U službenom pojašnjenju žirija navodi se da film "podsjeća da političke, rodne i društvene borbe protiv reakcionarnih i konzervativnih vlada dolaze iz direktnog aktivizma. Film nas također podsjeća da LGBT pokret ima uporište u široj problematici: klasna svijest, društvena jednakost i sloboda izražavanja. Film evocira sve te fenomene u jednoj dosta klasičnoj formi, no ne zapada u stereotipe i simplifikaciju. Film ocrtava likove i situacije suptilno i sa suosjećanjem, podsjećajući nas da borba i dalje traje".

Distribucija filma počinje u rujnu, a tom je prigodom Guardian podsjetio kako je film nastao te je prenio svjedočanstva sudionika solidarnih prosvjeda rudara i LGBT aktivista. Za nastanak filma najzaslužniji je scenarist Stephen Beresfrod koji je još 2010. producentu Davidu Livingstoneu ispričao slabo poznatu priču o podršci koju su LGBT aktivisti dali rudarima malenog grada u Walesu. LGBT aktivisti svojevoljno su sakupili najveći novčani prilog rudarima u štrajku protiv kojih je bila vlada Margaret Thatcher, a zauzvrat su rudari sljedeće godine iskazali svoju solidarnost s LGBT pokretom.

Film govori o tada svakako neobičnom i nekonvencionalnom  susretu dviju zajednica, od kojih je svaka na svoji način bila marginalizirana, o tome kako konsenzus nije bilo lako postići i u konačnici, o tome koliko im je solidarnost pomogla u daljnjoj borbi.

Jedan od sudionika u štrajku rudara, Reggie Blennerhassett, vidi film prije svega kao snažnu političku platformu:  "Nadamo se da bi film mogao pobuditi politički interes budući da je lijevi aktivizam skrenuo, sindikati su slabi, tu nema govora o LGBT pravima".

Mike Jackson, suosnivač LGSM alijanse (Lesbians and Gays Support the Miners), tvrdi da su prvo poslali pismo rudarima u Walesu i da nisu imali previše iluzija. "Nismo bili naivni. Vremena su tada bila teža za gejeve i lezbijke. No i s tim se snalazite, zar ne? Teže okruženje znači da vi morate biti otporniji. Bili smo naviknuti na homofobiju."  Smatra da je došlo do konsenzusa među rudarima jer su smatrali da su medijima jednako demonizirani kao i LGBT populacija. Ubrzo su i sami rudari iskazali solidarnost i nosili bedževe podrške iako iz alijanse LGSM nisu postavili nikakve uvjete za novčanu pomoć koju su prikupili.

Od solidarnosti prema pravnoj zaštiti

Jonathan Blake, jedan od članova LGSM alijanse, prisjeća se: "Kada su rudari iz Južnog Walesa sudjelovali na kongresu laburista 1985., LGBT prava našla su se na dnevnom redu. Rezolucija o jednakosti koja je tada nastala utrla je put prema civilnom partnerstvu i današnjoj bračnoj jednakosti. Nacionalni sindikat rudara nije htio imati nikakve veze s pederima. No Dai Donovan ih je pritisnuo i stajao je iza svojih riječi.“

S druge strane, sindikalist Dai Donovan, sjeća se kako je bilo neobično ušetati u gej klub u Londonu i održati govor o solidarnosti. "Vi ste nosili naš bedž. Mi ćemo sada staviti vaš bedž, podržat ćemo vas. Neće se ništa promijeniti preko noći, no sada 140.000 rudara zna da postoje drugi problemi. Znamo sada za problem crnaca i gejeva  i za nuklearno razoružanje.", prisjeća se svog govora.

Žena rudara, Sian James, sjeća se kako je bilo teško prehraniti djecu tijekom štrajka, kako ju je osobno zaboljelo kada ih je tadašnja premijerka Margaret Thatcher nazvala "unutarnjim neprijateljem". Danas, kao lokalna zastupnica laburista, smatra da je štrajk pomogao, među ostalim, i pravima žena te da su za to vrijeme prvi put jasno u britanskoj javnosti čuli i ženski glasovi. O prvom susretu s LGBT zajednicom kaže da je bilo neizvjesnosti jer prosto nisu znali koga očekuju, no nakon što je vidjela film, zaključila je: "Toliko smo to željeli. Čekali smo trideset godina da se ta priča ispriča".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.