Na Filmskom festivalu u Veneciji predstavljen je novi film Abela Ferrare, Pasolini, koji prati poznatog talijanskog pisca i režisera u zadnja 24 sata života.

Pier Paolo Pasolini (1922.-1975.) kompleksna je ličnost koju se danas možda najbolje pamti po njegovom filmskom opusu, Teorema (1968.), Dekameron (1971.), Salo ili 120 dana Sodome (1975.), iako je iza sebe ostavio respektabilni književni i teoretski opus. U njegovom se djelu prelamaju različite tematike i preokupacije , marksizam, kršćanstvo, nostalgija za pretkapitalističkim svijetom te snažna kritika talijanskog građanskog sloja i buržoazije.

Tzv. mitu o Pasoliniju najviše je doprinijela njegova tajanstvena smrt  1975. godine. Naime, Pasolini je pronađen mrtav na plaži, pregažen vlastitim automobilom, a točne okolnosti ni do danas nisu posve razjašnjene.

U filmu glavnog lika tumači glumac Willem Dafoe, a pojavljuje se i glumac Ninetto Davoli koji se proslavio upravo u Pasolinijevim filmovima, a i kojeg je sam režiser nazivao "ljubavlju svog života“.

Prve kritike filma su pozitivno intonirane, hvali se izvedba Dafoea, i spominje ga se kao jednog od izglednijih kandidata za Zlatnog lava. Distribucija u kino dvoranama očekuje se krajem godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.