O knjizi "Džuvljarke - lezbijska egzistencija Romkinja" iz pera Vere Kurtić, aktivistice organizacije "Ženski prostor" iz Niša, već smo pisali, a sad vam donosimo i sažetak razgovora s autoricom koji je objavio portal iSerbia.

Pojašnjavajući izraz "džuvljarke", što je pogrdan naziv za lezbijke, autorica otkriva zašto je taj naziv bitan.

"'Džuvljarke' kao naziv nije nešto što se često može čuti, nevidljive smo u jeziku, u ovom slučaju i u romskom. Ja sam za izraz čula kad sam se autala nekom tipu, Romu i on je upotrijebio taj izraz. Ipak, mnogi Romi i Romkinje me i dalje pitaju što je to, iako je sasvim logično ako govore romski. To znači da moramo stvoriti novi jezik i dati riječima nova značenja, pozitivna, neka koja neće ranjavati kad se kažu", kazala je.

Jedina nada u bolji život jest – udaja

Govoreći o tome koliko je teška lezbijska egzistencija Romkinja, žena koje su često višestruko diskriminirane u svom okruženju, Vera Kurtić ističe kako je to poput "začaranog kruga": "Ne možeš ići u školu, jer si siromašan/a, nemaš uvjeta za učenje, nema ti tko pomoći oko domaće zadaće, od tebe se i ne očekuje da završiš školu. Ako nisi završio/la školu ne možeš naći posao, pa si ne možeš priuštiti pristojne uvjete stanovanja, ugroženo ti je zdravlje, ne možeš se liječiti jer nemaš dokumente,novaca, pa ni vremena, jer se baviš preživljavanjem".

Autorica ističe kako djevojke iz siromašnih romskih obitelji rano napuštaju školovanje, već u petom razredu te kako im je jedina nada u promjenu nabolje, a to društvo od njih i očekuje – udaja. Stoga je još i teže onima koje su drugačije seksualne orijentacije. Osim što su kao lezbijke diskriminirane unutar vlastite romske zajednice te u okvirima srpskog patrijarhalnog društva, Vera Kurtić ističe kako je njihova diskriminacija velika i unutar same LGBT populacije.

Foto: Labris Beograd

Često je nezamislivo da se 'bijele' lezbijke druže s Romkinjama

"Zapanjujuć je rasizam kod LGBT osoba, to se pokazalo i kroz osobne priče žena s kojima sam razgovarala. I ono što čitam na raznim LGBT forumima na internetu i to što Roma, a posebno Romkinja, nema na LGBT mjestima. Fasciniralo me koliko su svi unutar marginaliziranih zajednica upućeni jedni na druge, posebno u malim sredinama, ali događa se da zbog razlika u naciji, rasi i klasi lezbijke u nekom gradu mogu živjeti u potpuno različitim svjetovima. Osim seksualne orijentacije, nemaju dodirnih točaka i nemaju kontakta. Često je nezamislivo da se 'bijele' lezbijke druže s Romkinjama, pogotovo ako su iz srednje ili više klase", primjećuje.

Kurtić smatra kako će pozitivne promjene u LGBT populaciji najsporije doći do Romkinja, osoba s invaliditetom i onih koji su jako siromašni.

Zbog svega toga autorica smatra kako je njezina knjiga "glas koji je morao biti pušten" i svojevrstan "poziv na solidarnost", te poručuje kako "solidarnost može i treba biti – opća". Razgovor s Verom Kurtić, autoricom knjige "Džuvljarke – lezbijska egzistencija Romkinja" u cijelosti pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.