Peti Filmski festival Athena, posvećen ženama i ženskom liderstvu, ove će godine odati počast glumici i redateljici Jodie Foster.

Nagrada "Laura Ziskin" za životno djelo dodjeljuje se ženama iz filmske industrije, čije vodstvo demonstrira viziju i hrabrost te postavlja standarde za druge žene. Laura Ziskin (1950.-2011.) bila je jedna od vodećih holivudskih nezavisnih producentica i šefica studija, jedna od rijetkih žena koje su se uspjele probiti na A-listu producenata, dotad rezerviranu za muškarce.

Producirala je neke od blockbustera poput "Zgodne žene", "Gore ne može" te "Spidermana" 1 i 2, a bila je i prva žena koja je samostalno producirala prijenose dodjele Oscara 2002. i 2007. godine.

"Velika mi je čast primiti ovu nagradu koja slavi snagu, kreativnost i liderstvo žena u industriji zabave. To su vrijednosti koje i sama njegujem te sam počašćena ovim prizmanjem među kolegicama i suradnicama", komentirala je Jodie Foster.

Suosnivačica i umjetnička direktorica Filmskog festivala Athena te osnivačica organizacije Women and Hollywood, Melissa Silverstein, kazala je kako je Foster pionirka u filmskoj industriji: "Od početka karijere rušila je barijere za redateljice i glumice i radujemo se što ćemo joj na ovaj način odati počast", kazala je.

Ovogodišnji Filmski festival Athena održat će se od 5. do 8. veljače na najprestižnijem ženskom koledžu Barnard u New Yorku, a posjetiteljima će ponuditi dokumentarce, igrane i kratke filmove te razne panele i radionice.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.