Peti Filmski festival Athena, posvećen ženama i ženskom liderstvu, ove će godine odati počast glumici i redateljici Jodie Foster.

Nagrada "Laura Ziskin" za životno djelo dodjeljuje se ženama iz filmske industrije, čije vodstvo demonstrira viziju i hrabrost te postavlja standarde za druge žene. Laura Ziskin (1950.-2011.) bila je jedna od vodećih holivudskih nezavisnih producentica i šefica studija, jedna od rijetkih žena koje su se uspjele probiti na A-listu producenata, dotad rezerviranu za muškarce.

Producirala je neke od blockbustera poput "Zgodne žene", "Gore ne može" te "Spidermana" 1 i 2, a bila je i prva žena koja je samostalno producirala prijenose dodjele Oscara 2002. i 2007. godine.

"Velika mi je čast primiti ovu nagradu koja slavi snagu, kreativnost i liderstvo žena u industriji zabave. To su vrijednosti koje i sama njegujem te sam počašćena ovim prizmanjem među kolegicama i suradnicama", komentirala je Jodie Foster.

Suosnivačica i umjetnička direktorica Filmskog festivala Athena te osnivačica organizacije Women and Hollywood, Melissa Silverstein, kazala je kako je Foster pionirka u filmskoj industriji: "Od početka karijere rušila je barijere za redateljice i glumice i radujemo se što ćemo joj na ovaj način odati počast", kazala je.

Ovogodišnji Filmski festival Athena održat će se od 5. do 8. veljače na najprestižnijem ženskom koledžu Barnard u New Yorku, a posjetiteljima će ponuditi dokumentarce, igrane i kratke filmove te razne panele i radionice.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.