Idućih mjeseci nas očekuje prava navala filmova LGBT tematike, poput Stonewalla, About Ray, Freeheld i Carol. Tu je i The Danish Girl, film o Lili Elbe, jednoj od prvih trans* osoba koja je prošla operaciju promjene spola u ranim 1930-tim godinama. U očekivanju trailera, možemo uživati u upravo objavljenom plakatu za film.

Ova se filmska drama temelji na romanu Davida Ebershoffa o životu danskog slikara Einara Wegenera, kojeg glumi Eddie Redmayne i njegove žene, također slikarice, Gerde, koju tumači Alicia Vikander.

Einar se smatra prvom osobom na svijetu koja se podvrgnula operaciji promjene spola 1931. , kada je postao Lili. Smatra se kako je Einarova tranzicija započela u trenutku kad ga je Gerda zatražila da joj pozira kao žena. Slika je postala izuzetno slavna i Lili se tada započela izražavati kakva uistinu jest, piše Biggay Picture Show.

"To je priča o jednoj vezi. Znamo da se ljubavne priče stalno pričaju, a tako i treba biti, ali doista je nevjerojatno da će se naš film prikazivati upravo u ovom značajnom razdoblju za pokret za trans* prava", rekla je Vikander za Entertainment Weekly.

Za Oscarovski pedigre zaslužan je redatelj Tom Hooper, koji je radio i nagrađene filmove Jadnici i Kraljev govor, te Eddie Remayne kojemu već prognoziraju kako bi za ulogu Einara/Lili mogao osvojiti svog drugog Oscara. Prvog je osvojio za ulogu Stephena Hawkinga u filmu Teorija svega. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li film pratiti negativne kritike obzirom da glavnu ulogu Lili Elbe tumači cis muškarac, iako u tome ima logike jer se prikazuje njezina transformacija iz muškarca u ženu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.