Sanja Sagasta, Aida Bagić, Ljuba Lozančić i Nora Verde gošće su i moderatorice večeri lezBijske poezije te će zajedničkim snagama komentirati neka od važnih pitanja lezbijskog pjesničkog stvaralaštva.

Događanje organizira Zbele Na Tron u srijedu, 12. travnja u 19 sati u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb), a spomenuti pjesnički glasovi će nam kroz svoje stihove pokazati o čemu bi pisala moderna Sapfo Također, pozivaju sve lezBijke koje se izražavaju kroz stihove da iste podijele s njima.https://weedy.com

Sanja Sagasta svoju prvu zbirku poezije "Igre ljubavi i ponosa" objavila je još 1998., čime je službeno postala prva lezbijska pjesnikinja u Hrvatskoj. U međuvremenu je 2005. objavila zbirku "Sapfino ogledalo", a posljednja zbirka "Spirale" izdana je 2012. godine. Neke od njezinih pjesama ušle su u antologiju "Rušenje orfičkog hrama: antologija novije hrvatske poezije" (2006.).

Aida Bagić svoju poeziju je objavljivala u Modroj lasti, Quorumu, ProFemini, Zarezu, Poeziji, časopisima RE i Riječi, Knjigomatu, Večernjem listu, 3. programu Hrvatskog radija te na raznim internetskim portalima. Autorica je zbirke pjesama "Ako se zovem Sylvia", (2007.), "Tijela su laka meta" (2014.)te kratkih proza "Znam li ja gdje živim" (2012.). Pjesme su joj uvrštene u antologiju suvremene europske lezbijske poezije "Brezbesedji sledim" (Ljubljana, 2015.). Pojedine pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, poljski i slovenski, a nekoliko ih je uvršteno u Antologiju jutra poezije (Zagreb, 2010.).

Ljuba Lozančić poeziju je objavljivala u kulturnim novinama "Vijencu" i "Zarezu" te na internetu. Prvu zbirku poezije "A što je s ljudima" izdala je 2005. godine, a druga, "Slavlje na pučini", uslijedila je samo dvije godine kasnije. Pjesnički rukopis Ljube Lozančić proglašen je najboljim na natječaju “Na vrh jezika”, za 2005./06. godinu, koji organiziraju novine za kulturu Matice hrvatske Vijenac u suradnji s nakladničkim kućama.

Nora Verde poeziju je objavljivala uglavnom 90-ih i 2000-tih u časopisima, revijama i na internetu. Debitantsku knjigu poezije "Sezona bjegova" objavila je 1994. godine, javlja se i u pjesničkom zborniku "Oblaci" (1998.), a novije pjesme uvrštene su joj u nedavno objavljenu antologiju "Brezbesedji sledim" (Ljubljana, 2015.) Autorica je romana "Posudi mi smajl" (2010.) i "Do isteka zaliha" (2013.) te zbirke proza "O ljubavi, batinama i revoluciji" (2016.).

Više informacija o večeri lezBijske poezije možete potražiti na Facebook stranici događanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.