"Blessed Virgin" ("Blagoslovljena djevica") naslov je novog filma Paula Verhoevena koji je odlučio portretirati časnu sestru iz 17. stoljeća, Benedettu Carlini, koja je bila optužena i zatvorena zbog lezbijske veze s drugom časnom sestrom.

Sve dok nije otkrivena njezina veza, sestra Benedetta Carlini (1591.–1661.) bila je čuvena kao "božanska vizionarka".

Nakon što se pridružila časnim sestrama, zabilježeno je da je Carlini imala vizije, mistične posjete, padala je u transeve i ekstatična stanja, trpjela je nepodnošljive bolove i noću je često vrištala, pa su joj nadređene odlučile dodijeliti cimericu, sestru Bartolomeu Crivelli.

Dvije su sestre započele zabranjenu ljubavnu vezu, a u to je vrijeme Carlini tvrdila drugim sestrama da ju je jedne noći posjetio sâm Isus. Zbog toga su druge sestre promijenile mišljenje o Carlini i postala je glavna sestra opatije u Pesciji (središnja Italija).https://mjwellness.com

Virginie Efira
Sestru Benedettu tumačit će belgijska glumica Virginie Efira

Držala je propovijedi iako u to vrijeme ženama nije bilo dozvoljeno da propovijedaju, padala je u transeve, a zabilježeno je i da su "kroz nju govorili anđeli". Sve se, međutim, počelo mijenjati kad je otišla predaleko sa svojim tvrdnjama. Kad je rekla kako ju je ponovno posjetio Isus te da joj je rekao kako je želi oženiti, krenula je istraga u kojoj je optužena da održava lezbijsku vezu sa cimericom te lažira čuda.

Carlini je proglašena krivom i zatočena je u samostanskom zatvoru u kojem je umrla 35 godina kasnije.

 

 

Film o njezinu životu, autor "Sirovih strasti" Paul Verhoeven uskoro počinje snimati na francuskome jeziku, a temeljit će se na knjizi Judith C. Brown iz 1986. "Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy" ("Neskromni čini: Život redovnice lezbijke u renesansnoj Italiji). Sestru Benedettu tumačit će belgijska glumica Virginie Efira, poznata kao Rebecca iz prošlogodišnjeg Verhoevenog nagrađivanog filma "Elle".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.