Riječka plesna predstava "Love is all" ("Ljubav je sve") koja istražuje reakcije društva na istospolnu ljubav gostuje u Zagrebu, a tim smo povodom razgovarale s njezinom redateljicom i koreografkinjom Martinom Hrlić Rogić.

Predstava koja pita može li ljubav biti problem, zaslužuje li ljubav osudu, tko se boji ljubavi, je li istospolna ljubav drugačija premijerno je izvedena 22. i 23. veljače u Rijeci.

"Interes za predstavom bio je velik i mnogi su, nakon što su je pogledali, rekli da bi je trebalo prikazivati u školskim ustanovama. Za mnoge koji se ne susreću s temom istospolne ljubavi vrlo je edukativne naravi. Ja uvijek ponavljam da je neznanje to koje plaši ljude već na spomen istospolnih parova. Plesači su predstavu i priču koju ona nosi iznijeli na vrlo iskren način i publika je upravo to prepoznala", kaže nam Martina Hrlić Rogić.

Rijeka nema problem s javnim iskazivanjem ljubavi

Za riječku izvedbu je na sudjelovanje bila pozvana i publika, odnosno u znak podrške na kraju predstave po pozornici prolazili su parovi, heteroseksualni i homoseksualni. a tako će biti i u Zagrebu.

"U Rijeci smo imali deset parova u svim ljubavnim kombinacijama, uzrastima, a mnogi koji su nas hrabro iznenadili i sasvim neplanirano prošetali pozornicom. U Zagrebu također sudjeluje smiona publika, a u kojem će to broju biti ostaje nam za vidjeti", veli redateljica.

Rijeka slovi za jedan od najliberalnijih gradova u Hrvatskoj; pitamo je misli li da je to zaista tako.

"Ne znam je li najliberalniji, ali zasigurno jest otvoren po pitanju istospolnih parova, kao i prema drugim pitanjima i odnosima koji drugdje predstavljaju tabu-temu. Naša plesna dvorana nema barijera i svi naši prijatelji uživaju u svojoj ljubavi bez straha i predrasuda, a čini se da Rijeka uistinu nema problem s javnim iskazivanjem ljubavi.

Ljubav je uvijek ljubav

Kako se kroz predstavu provlače teme agresivnog i nasilnog društva prema istospolnom paru, stvaranje obitelji, odgoj djeteta u istospolnoj zajednici, međusobni konflikti, ponos i prihvaćanje, njezine su teme itekako aktualne.

Hrlić Rogić smatra kako je strah od nepoznatog taj koji stvara otpor kod ljudi prema "drugačijem":

"Ali čim je netko blizak osobi homoseksualne orijentacije, perspektiva se odmah mijenja. Tko može izmjeriti količinu ljubavi prema djetetu od strane homoseksualnih ili heteroseksualnih roditelja? Uvijek je sve tako jednostavno jer ljubav je uvijek ljubav", završno poručuje i najavljuje sigurnu reprizu u Rijeci, a dodaje i kako su u pregovorima za gostovanja na festivalima suvremenog plesa.

Zagrebačku premijeru predstave "Love is all" možete pogledati u utorak, 6. lipnja u 20:00 u Pogonu Jedinstvo. Ulaznice za predstavu mogu se nabaviti na dan izvedbe od 19:00 sati po cijeni od 30 kuna, a kako je broj sjedećih mjesta ograničen, ulaznice možete rezervirati na ime i prezime putem inboxa Plesne grupe Flame.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.