"Sasquatch: The Opera" Roddyja Bottuma, klavijaturista ikonskog hard rock eksperimenta Faith No More, trenutačno je na programu na Edinburškom festivalu Fringe. Iako naizgled senzacionalistička priča o ljubavi između dvije vrste, opera se bavi dubljim problemima otuđenja i osjećaja nepripadanja.

Nakon što je neko vrijeme skladao pjesme za holivudske filmove, Bottum se 2015. upustio u stvaranje svoje prve opere. "Sasquatch" je premijerno izveden početkom 2016. u New Yorku, no inspiriran je lanjskim posjetom Edinburškom festivalu Fringe,

Bottum je odlučio postaviti predstavu s dodatnim zborom i glazbenicima u glavnom gradu Škotske. "Sasquatch" prati obitelj varalica koji mame turiste da dođu tražiti Bigfoota, sve dok ga njihova kći Dodder doista ne pronađe i zaljubi se u njega. Bottum je okupio niz njujorških avangardnih umjetnika koje je tražio preko oglasa, a naslovnu je ulogu čak trebala igrati Kim Deal, nekadašnja basistica kultnih Pixies, no odbila je jer ju je kostim Sasquatcha prestravio.

Dirljiva i perverzna horor ljubavna priča

Opera je opisana kao disonantna i uznemirujuća, dirljiva i perverzna horor ljubavna interspecijalna priča puna patosa s dijelom radnje smještenim u laboratoriju za proizvodnju kristalnog metamfetamina. No, iza provokacije krije se i dublja tema, otuđeni pojedinac kojeg društvo percipira kao čudovište, dok je on zapravo krhak, pun empatije i veoma inteligentan.

Bottum objašnjava kako je zainteresiran za dijametralno suprotne karakterne osobine, i polarne opozicije općenito, te želi spojiti ljepotu i šok.

WORLD PREMIERE tonight and tomorrow, July 21 and 22, of Sasquatch, The Opera at The Muse Come and experience the beauty and horror of the forest.

Posted by Sasquatch, The Opera on Friday, 21 July 2017


Po čudnim je kombinacijama poznat upravo i bend koji je proslavio Bottuma – Faith No More. Nakon slabo zapažena prva dva albuma, originalnog pjevača benda b zamijenio je izvanserijski talentirani radoholičar i ekscentrik Mike Patton te su Faith No More uistinu epskim hitom "Epic" vrlo brzo dosegli zvjezdani status.

Na vrhuncu slave, 1993. na turneji s Guns 'n' Roses i Metallicom, Roddy Bottum autao se, daleko ranije nego danas najpoznatiji queer rokeri poput Michaela Stipea iz R.E.M. ili Boba Moulda iz Hüsker Dü. Njegov potez tim je impresivniji ako se uzme u obzir kontroverzna pjesma Guns 'n' Roses "One in a Million" koja im je donijela optužbe za rasizam, homofobiju i nativizam zbog korištenja riječi nigger i faggot.

Bottum otkriva da ga Axl Rose nikad nije otvoreno vrijeđao zbog njegove seksualnosti; prihvatio je i bili su u prijateljskim odnosima, no vladala je atmosfera šutnje jer, tvrdi Bottum, heteroseksualni muškarci nisu bili osobito spremni razgovarati s njime o homoseksualnosti.

Uljez u bendu

Takva klima prijateljstva s mnogo neizrečenoga svakako je inspirirala ovu operu. Bottum tvrdi da se osjećao kao uljez u bendu koji je percipiran kao hard rock macho spektakl, no ipak je zadovoljan provokativnom prirodom Faith No More i njihovom željom za pažnjom.

Sam Bottum zaslužan je za jednu od najvećih psina koju su Faith No More pokrenuli. Iako su oduvijek utjelovljenje ironije – narugali su se svemu, od lažnog rokerskog humanitarnog poziranja tijekom Live Aida u "We Care a Lot", do rock pravovjerstva obradama pop-pjesama Bee Geesa, The Commodoresa, Burta Bacharacha i Ala Martina – najironičniji doseg imala je pjesma "Be Aggressive".

Bottum je napisao pjesmu želeći vidjeti kako će se strejt frontmen rock benda snaći s tekstom koji govori o agresivnom gej oralnom seksu. Ekscentrik kakav Mike Patton jest, odlično se snašao i pjesma je postala druga najizvođenija skladba na koncertima grupe, dijelom i zbog upečatljivog navijačkog chanta u refrenu.

Poznato slovkanje naslovne sintagme toliko je rezoniralo u pop-kulturi da je dospjelo sve do najpoznatijeg filma o cheerleadingu "Bring It On" i otad postalo nezaobilazni dio svakog natjecanja u navijanju. Drugim riječima, briljantnost ironije Faith No More navela je navijačice da kao prpošni, energični poklič za borbu zapravo prihvate sočan opis gej felacija.

Bottum će se ove godine također okušati u glumi u filmu "Tyrel" čileanskog redatelja Sebastiána Silve o skupini muškaraca koja provede tjedan u planinama Catskills koji prati načine na koje se pripadnici različitih rasa snalaze jedni s drugima. Faith No More mogao bi početi raditi na novom albumu, a Bottum svira i u bendu Imperial Teen, queer protuteži svojim hard rock dužnostima. Još jedna njegova opera, "The Ride", već je postavljena u New Yorku, a tvrdi kako će ih biti još.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.