Najpopularniji bend riot grrrl pokreta Bikini Kill nakon 20 godina ponovno se okupio na promociji knjige o drugom kultnom sastavu – The Raincoats. Djevojke su odsvirale jednu pjesmu, no to nije bilo jedino iznenađenje koje su organizatori pripremili.

Zadnje večeri trodnevnog predstavljanja knjige Jenny Pelly, urednice časopisa Pitchfork, o kultnom londonskom bendu The Raincoats na pozornicu su se popele žene iz originalne postave Bikini Kill.

Pjevačica i, u ovom slučaju, u odsustvu Billyja Karrena, gitaristica Kathleen Hanna, u čiju je čast 9. travnja proglašen Danom Riot Grrrl, basistica Kathi Wilcox i bubnjarica Tobi Vail odsvirale su "For Tammy Rae", pjesmu posvećenoj njihovoj prijateljici i aktivistkinji Tammy Rae Carland. Pelly tvrdi kako nije znala da će Bikini Kill nastupiti jer je cijeli događaj organizirao njujorški klub The Kitchen i suradnica The Raincoatsa Shirley O'Laughlin.

Last night at The Kitchen

A post shared by Jenn Pelly (@jennpelly) on

No, kratko ponovno okupljanje Bikini Kill nije bilo jedina zanimljivost događaja. Originalna bubnjarica The Raincoats Paloma Romero poznata kao Palmolive zasvirala je dvije večeri s bendom prvi put nakon 1979. godine.

Palmolive je, podsjetimo, bila bubnjarica i u kultnom bendu The Slits, čiji album "Cut" ima jednu od najupečatljivijih naslovnica u povijesti rock glazbe. U sklopu događaja još su prikazani i filmovi koje su članice snimile kao studentice, kratki film "Angel Olsen", a Pelly i glazbeni kritičar Rob Sheffield čitali su dijelove knjige.

cut_theslits

Knjiga Jenny Pelly, inače, govori o eponimnom albumu The Raincoatsa, benda koji je u doba snimanja albuma zapravo tek učio svirati svoje instrumente. Njegova lo fi estetika, originalnost i autentičnost učinile su ga favoritom među legendama punka kao što su The Clash i Sex Pistols, a otad je postao kultan.

Pelly ga opisuje kao album koji prati žensku nutrinu, kao artistički punk, ultimativni album za neprilagođene autsajdere. Opisuje i uvjete u kojima je album nastao – u trošnom podrumu toliko malom da bi netko morao sjediti na zahodskoj školjci kako bi svi stali u prostoriju gdje su članice živjele kao skvoterice.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam