Najpopularniji bend riot grrrl pokreta Bikini Kill nakon 20 godina ponovno se okupio na promociji knjige o drugom kultnom sastavu – The Raincoats. Djevojke su odsvirale jednu pjesmu, no to nije bilo jedino iznenađenje koje su organizatori pripremili.

Zadnje večeri trodnevnog predstavljanja knjige Jenny Pelly, urednice časopisa Pitchfork, o kultnom londonskom bendu The Raincoats na pozornicu su se popele žene iz originalne postave Bikini Kill.

Pjevačica i, u ovom slučaju, u odsustvu Billyja Karrena, gitaristica Kathleen Hanna, u čiju je čast 9. travnja proglašen Danom Riot Grrrl, basistica Kathi Wilcox i bubnjarica Tobi Vail odsvirale su "For Tammy Rae", pjesmu posvećenoj njihovoj prijateljici i aktivistkinji Tammy Rae Carland. Pelly tvrdi kako nije znala da će Bikini Kill nastupiti jer je cijeli događaj organizirao njujorški klub The Kitchen i suradnica The Raincoatsa Shirley O'Laughlin.

Last night at The Kitchen

A post shared by Jenn Pelly (@jennpelly) on

No, kratko ponovno okupljanje Bikini Kill nije bilo jedina zanimljivost događaja. Originalna bubnjarica The Raincoats Paloma Romero poznata kao Palmolive zasvirala je dvije večeri s bendom prvi put nakon 1979. godine.

Palmolive je, podsjetimo, bila bubnjarica i u kultnom bendu The Slits, čiji album "Cut" ima jednu od najupečatljivijih naslovnica u povijesti rock glazbe. U sklopu događaja još su prikazani i filmovi koje su članice snimile kao studentice, kratki film "Angel Olsen", a Pelly i glazbeni kritičar Rob Sheffield čitali su dijelove knjige.

cut_theslits

Knjiga Jenny Pelly, inače, govori o eponimnom albumu The Raincoatsa, benda koji je u doba snimanja albuma zapravo tek učio svirati svoje instrumente. Njegova lo fi estetika, originalnost i autentičnost učinile su ga favoritom među legendama punka kao što su The Clash i Sex Pistols, a otad je postao kultan.

Pelly ga opisuje kao album koji prati žensku nutrinu, kao artistički punk, ultimativni album za neprilagođene autsajdere. Opisuje i uvjete u kojima je album nastao – u trošnom podrumu toliko malom da bi netko morao sjediti na zahodskoj školjci kako bi svi stali u prostoriju gdje su članice živjele kao skvoterice.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam