Pet godina nakon povijesne pobjede na američkom Vrhovnom sudu, u kinodvorane dolazi novi dokumentarni film o pionirki borbe za bračnu jednakost, Edith Windsor.

Dokumentarac "To a More Perfect Union: United States v. Windsor" potpisuje redateljica Donna Zaccaro, a u njemu je opisan trijumfalan put dviju žena koje nisu mogle ni sanjati da će postati heroine koje su promijenile lice SAD-a – Edith Windsor i njezine odvjetnice Roberte Kaplan.

Podsjetimo, Edith Windsor i Thea Spyer bile su u vezi duže od 40 godina kad je Spyer 2009. godine umrla. Nakon toga je njezina partnerica dobila obavijest da mora platiti 363 053 dolara federalnog poreza, što se ne bi dogodilo da je njihova zajednica bila zakonski priznata u očima države.

Njih su se dvije vjenčale 2007. godine u Kanadi, nakon što su saznale da Spyeričina multipla skleroza napreduje. Ona je bila psihologinja koja je zbog bolesti postala kvadriplegičarka, a Windsor je radila za IBM. Zato je odlučila podići tužbu i pobijedila, pa joj je sav novac vraćen. Povijesna pobjeda u slučaju United States v. Windsor donijela je istospolnim parovima ne samo pravo na sklapanje braka, već i dijeljenje zdravstvenih, socijalnih i ostalih 1138 federalnih olakšica, zaštitu u procesu imigracije, u slučajevima bankrota, te pravo na nasljeđivanje.

Pravne i životne bitke Windsor i Kaplan u filmu ispripovijedane su njihovim riječima i kroz intervjue s drugim članovima odvjetničkog tima, aktivista, pravnih analitičara te podržavatelja i oponenata bračne jednakosti. Ovo nije prvi dokumentarac o Windsor. Njezina životna borba prikazana je i u filmu "Edie & Thea: A Very Long Engagement" iz 2009. godine.

Edith Windsor preminula je u rujnu prošle godine u 89. godini života. Film "To a More Perfect Union: United States v. Windsor" već je prikazan na nekim festivalima, a u lipnju stiže u kina svih većih američkih gradova, pa će ga moći pogledati i šira publika.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam