U petak je u autobusu Rijeka-Zagreb jedan od putnika verbalno maltretirao i vrijeđao suputnike, a na meti njegova homofobnog iživljavanja našla se i jedna osoba zbog svog nenormativnog rodnog izražavanja. Nasilnika je privela policija, svjedokinja je sve snimila, a Crol.hr je došao u posjed audiozapisa na kojima se jasno čuje kako su putnici spriječili i fizički napad.

Kako doznajemo, izgrednik je otprije poznat policiji, a kasnije je odveden u psihijatrijsku ustanovu.

Na sve je reagiralo udruženje Zagreb Pride. Kažu da su prikupili detaljan iskaz hrabre, odgovorne i samosvjesne svjedokinje koja je snimila video jednog dijela izgreda.

Dok je kasnije davala iskaz upućujući osobu iz policije da je čitav napad motiviran mržnjom prema LGBTIQ+ osobama, nasilnik joj se približio, nasrnuo na nju te joj prijeteći dobacio "Šta, i ti si neka lezbača?", pljunuvši je pred očima policijske djelatnice. Time je i ona postala oštećena osoba, povrijeđeno je njezino dostojanstvo, vrijeđana je i ponižena zbog svoje seksualne orijentacije, navode iz Zagreb Pridea.

Uz videosnimku postoje i dva zvučna zapisa u kojemu se čuje da je homofob i izgrednik razne osobe dugotrajno vrijeđao, služeći se najvulgarnijim izrazima upućenima gej i trans ljudima, pozivao se na Boga i domovinu, više puta pljuvao po drugim putnicima i putnicama. Na koncu je počeo ispitivati pojedine putnice i putnike "jesu li pederi, trans“ i potom "jesu li Srbi", te i Srbe vrijeđao i prijetio im nasiljem.

Upozoravamo čitatelje i čitateljice da audiosnimke sadrže izrazito vulgaran i uznemirujući rječnik.

Zagreb Pride poziva policiju da provede temeljitu istragu i kazneno prijavi izgrednika i nasilnika za mržnju, nasilje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije i/ili etničkog podrijetla, jer ovo nije puko remećenje javnog reda i mira.

Također pozivaju sve osobe iz autobusa na liniji Rijeka-Zagreb koje su svjedočile nasilnom i homofobnom izgredu ili su i same bile izložene nasilju, da im se jave.

"Ustrajno radimo na tome da ovakvo nasilje prestane prolaziti ispod radara! Ovo nije 'kafanska kavga', već zorno svjedočanstvo o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj. Samo u lipnju Zagreb Pride zaprimio je tri prijave slične narav", završno su poručili.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.