U subotu je održana devetnaesta zagrebačka Povorka ponosa koja je ove godine po prvi put krenula s Markova trga, a organizatori procjenjuju da je u njoj sudjelovalo između 500 i 1500 ljudi. Slogan ovogodišnje povorke bio je "Sloboda unutar i izvan četiri zida".

Uoči kretanja povorke pročitan je proglas u kojem su istaknuti zahtjevi za potpunu ravnopravnost koja bi trebala biti zajamčena Ustavom, "Svi mi ovdje zahtijevamo da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Tražimo da se u definiciju braka uključe i istospolne obitelji", poručeno je.

mt

Povorka je prema Ribnjaku Strossmayerovim šetalištem i Ilicom krenula oko 16 sati. Opremljeni zaštitnim maskama, zastavama, kišobranima i ostalim rekvizitima duginih boja, sudionici su nastojali poštivati epidemiološke mjere i propisani fizički razmak.

mt02

Sudionici povorke spuštajući se iz Mesničke ulice u Ilicu, snažnim su pljeskom pozdravili građane, a na Trgu bana Jelačića zaustavili su se desetak minuta.

ptrg

Jedna od sudionica zagrebačke Povorke ponosa Hini je izjavila kako je ovo prvi put da sudjeluje u povorci zato što treba pokazati da "nas ima različitih i da je ljubav OK među svima", dok je drugi sudionik okupljanje na Markovu trgu ocijenio snažnim "političkim statementom".

"Bez podjele na rozo i plavo", "Različiti ljudi jednaka prava", "Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno", "Zajedno u kvirstvu", "200 gej obitelji", "Neka fetus koji spasite bude gej" bili su neki od istaknutih transparenata.

200gejobitelji

Ovogodišnjom Povorkom ponosa koja je bila specifična i po velikom broju izrazito mladih sudionika i sudionica se, između ostalog, htjelo poručiti da je posvajanje sljedeći korak u borbi za jednakopravnost LGBTIQ obitelji.

pride2020ribnjak.jpg

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.