U završnici kampanje za lokalne izbore, vlada Andreja Plenkovića još je jednom odlučila privlačiti konzervativno biračko tijelo napadom na prava pripadnica i pripadnika LGBT zajednice. Na udaru se ponovno našla obitelj Mladena Kožića i Ive Šegote, čiju nedavnu nepravomoćnu pobjedu na Upravnom sudu, koja je otvorila vrata istospolnim parovima koji žele posvojiti dijete, pokušava žalbom osporiti ministar Josip Aladrović.

Njegovo se ministarstvo, podsjetimo, bavi obiteljima, radom, mirovinskim sustavom i socijalnom politikom i riječ je o ministarstvu koje je svojevremeno pokušavalo spriječiti da Kožić i Šegota ostvare pravo na udomiteljstvo. Šegota i Kožić su na kraju, nakon trogodišnje pravne bitke, ipak, u rujnu prošle godine, udomili dvoje djece.

Ministarstvo se ruga našoj obitelji

Bitku za pravo na posvojenje vode već pet godina. U razgovoru za RTL Danas, Mladen Kožić je u petak otkrio kako je Aladrovićevo ministarstvo uložilo žalbu na presudu Upravnog suda prema kojoj partneri Kožić i Šegota imaju pravo ući u procjenu podobnosti za posvojitelje.

"Ono što nam je jako neobično u žalbi Ministarstva je što osporavaju sudsku odluku na način da kažu da je ne razumiju i da sumnjaju u način na koji je donesena. Čini mi se da pokušavaju baciti ljagu na sud koji je donio odluku, a ne znam čime je to utemeljeno", izjavio je Kožić u razgovoru za RTL.

Na konstataciju novinarke RTL-a da je ministarstvo na dio presude ustvrdilo kako bi dozvolom Kožiću i Šegoti za posvajanje djece "javnost odnosno mediji to interpretirali na način da bi se svima odobrilo posvajanje", Kožić je odgovorio kako mu se cijela žalba čini poput prvoaprilske šale.

"Kad sam pročitao žalbu, imao sam osjećaj da je prvoaprilska šala. Kao da su žalbu pisala djeca koja se igraju pravnika. To tako već pet godina izgleda, svaka žalba Ministarstva. Da sam poslodavac ljudima od kojih očekujem da se profesionalno pripetavaju s pravnicima iz našeg tima, oni se igraju male škole, to je neozbiljno, rugaju se s institucijama, s mojom i Ivinom obitelji i što je najgore, rugaju se s djecom koja su zarobljena u institucijama i koja čekaju svoje posvojitelje i udomitelje", upozorio je Kožić.

Ministarstvo obitelji trebalo bi biti prvi štit koji brine o nama, a odbacuje nas

Istaknuo je i kako u interakcijama sa susjedstvom, vrtićem, s ljudima u selu u kojem žive ili bilo gdje da su se pojavili s udomljenom djecom, nismo doživjeli "apsolutno nikakvu negativnu reakciju". Naravno, osim od Plenkovićeve vlade:

"Nismo doživjeli diskriminaciju osim od Ministarstva obitelji koje bi trebalo biti prvi štit koji brine o nama, a odbacuje nas", rekao je. Podsjetio je i kako u Hrvatskoj već živi nekoliko stotina duginih obitelji s djecom.

Za RTL je o ovoj temi nedavno govorila i Marta Divjak iz Inicijative ''Moramo vam nešto reći'', koja je i sama posvojena kad je imala tri po godine. S kolegicama je pokrenula inicijativu kojom od Vlade traže da se ubrzaju postupci posvajanja i udomljavanja djece.

''Prioritet bi trebalo biti da dijete ima svoje osobe, nije važno jesu li to mame, tate, dvije mame. Ministarstvo se brine o krivim stvarima'', poručila je Divjak.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.