www.stream-xnxx-porn.com

Unatoč odlukama Upravnog i Ustavnog suda i činjenici da su prošle godine još dva istospolna para dobila dozvolu za udomljavanje djece, u Saboru su u petak rekli odlučno "ne" uvrštavanju formalnih i neformalnih životnih partnera u Zakon o udomiteljstvu.

Zakon je donesen sa 76 glasova "za" i 35 "protiv", uz odbijanje niza primjedbi pojedinih saborskih zastupnica i saborskih klubova.

Točnije, nisu prihvaćene primjedbe Anke Mrak-Taritaš, Urše Raukar-Gamulin, Irene Šimunić, Marijane Puljak, Sabine Glasovac, Ivane Posavec Krivec i Sandre Benčić te Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza, Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka i Kluba zastupnika Socijaldemokrata, a vezano za uključivanje životnih partnera u definiciju udomiteljske obitelji, odnosno, da im se omogući obavljanje udomiteljstva, a vezano za odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske.

"Ustavni sud nije naložio, već utvrdio... ", bla bla... bla...

Obrazloženje tog neprihvaćanja je u najmanju ruku smiješno: navedene primjedbe nisu prihvaćene zato što Ustavni sud Republike Hrvatske nije naložio izmjene Zakona o udomiteljstvu, već je utvrdio da su nadležna tijela dužna tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu, na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Sukladno Odluci i Rješenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, ali i trenutnim postupanjima centara za socijalnu skrb o zahtjevima za obavljanje udomiteljstva, životni partneri imaju mogućnost baviti se udomiteljstvom, stoji u obrazloženju.

Ovo vrijeđanje zdravog razuma na Twitteru je komentirao i zastupnik Domagoj Hajduković, ocijenivši ga sramotnim.

Martinović: LGBTIQ osobe u Hrvatskoj su građani drugog reda

A evo što o dvostrukim mjerilima i izmotavanju saborske većine misli koordinator udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović:

"Najbolji način da budemo sigurni kako će nadležna tijela tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja jest taj da se u Zakonu o udomiteljstvu eksplicitno navedu životni partneri.

Sve ostalo je izmotavanje i povlađivanje ekstremnoj desnici i klerikalno-konzervativnim strujama, čime se šalje jasna poruka svim LGBTIQ osobama u Republici Hrvatskoj, a to je da su oni građanke i građani drugog reda", rekao je za Crol.hr.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.