S 27 glasova za i 9 protiv zagrebačka Gradska skupština dodijelila je nagradu Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi. Desnica to nije propustila osporiti sijasetom "uvjerljivih" argumenata.

12. svibnja 2022. Popodnevni sati. Prosvjed uskoro treba početi. Vruće je pa djevojka i ja uzimamo sladoled. Njezin je dobar, moj užasan. Probijamo se bliže pozornici jer je ozvučenje prilično slabo. Ipak, radosna sam gledajući koliko se ljudi okupilo na jedan četvrtak u 18 sati da da podršku Mireli Čavajdi koja je zbog bolesti ploda zatražila prekid trudnoće. Oči mi lagano zasuze dok s mnoštvom vičem "Dosta!" Oko nas nalazi se jako puno žena i muškaraca s malom djecom. I oni viču "Dosta!"

U međuvremenu se u 13 gradova hodalo "za život", a počelo se i svake prve subote moliti za život, muževnost i ćudoređe. Gledam videe kolegice koja svake subote prolazi preko Trga i svaki mjesec nabrajam sve više muškaraca. Srećom, sve je više i protuprosvjednika na tihoj misi. U međuvremenu u Americi je preokrenuta presuda Roe v. Wade koja navodi kako američki Ustav štiti pravo žene na pobačaj. Otad je u 14 američkih saveznih država pravo na pobačaj značajno umanjeno. U Mađarskoj je uvedena uredba prema kojoj žena prije odluke da želi pobaciti mora poslušati otkucaje srca fetusa.

Odluka zasmetala onima koji su Čavajdu priuštili svu onu patnju

Godinu dana poslije Gradska skupština dodijelila je nagradu Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi zbog mučenja koje je prošla da ostvari svoje zajamčeno pravo na pobačaj, zato što je "javno istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja".

Očekivano, ta je odluka naišla na loš prijem kod istih onih koji su i priuštili Mireli Čavajdi svu patnju.

Neočekivano, nisu se pobunili protiv njezina izbora (samo) zbog toga što je odlučila pobaciti – nego zato što smatraju da bi joj dodjela nagrade nanijela previše boli. K tome, šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je kako ima mnogo više "dama koje su se u proteklih godinu dana brinule za sve koji su nemoćni, bolesni, za starije, socijalno ugrožene, za svoju bolesnu djecu. A o tome ovdje nema niti riječi".

Sve je to, kaže on, politički cirkus kojim vladajući skupljaju političke bodove. SDP-ovka Davorka Moslavac Forjan objasnila je da Čavajda nagradu dobiva zbog svoje patnje i izostanka skrbi zdravstvenog sustava.

Mlaki Tomašević

Iznenađujuće je tih bio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Oporbi nije, po vlastitu priznanju, mogao objasniti zašto Čavajda dobiva nagradu. Izjava ima smisla utoliko što im nijedno objašnjenje ne bi bilo dovoljno da ih u to uvjeri, no to i dalje ne znači da je najbolja strategija samo odustati od razgovora.

Upitan nanosi li Čavajdi nagrada bol, odgovorio je da je najbolje to pitati nju. Plemenita je to gesta u kojoj Tomašević otvara prostor žrtvi da sama iznese svoju priču, no sve zajedno čini se pomalo mlako nakon godine u kojoj se konzervativne sile sve više upinju da oduzmu manjinama ono malo prava koja imaju.

Čavajdi će nagrada biti uručena 31. svibnja na Dan grada Zagreba. Teško je da će to donijeti veliki napredak u zemlji u kojoj predsjednik kolegice naziva "samodopadnim narikačama", a, groteskno, oportuni je konzervativni premijer jedina brana koja drži srednjostrujašku politiku od prodora ekstremnog desničarstva.

Ipak, dok god nagradu dobiva žrtva, a ne agresor, možda još ima nade.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.