Image

Došlo je ljeto. Mnogo kiše, mnogo sparine, konačno poluprazan i raskopan grad. Željela sam pisati o slučaju Brezovica i činjenici da državni odvjetnik otkriva preklanjski snijeg.

Slučaj je bunkeriran od 1999., a razvoj medijske percepcije slučaja i svega vezanog uz njega zaslužuje barem jedan magistarski ili doktorski sociološki rad. Počelo je sa zgražanjem, prebacilo se na zle i uvijek pedofilne pedere (i jedno i drugo počinje s P).

Pavle Kalinić na Iskonovu portalu patetično pita "da li je dvorište već pometeno?" I njega su zbunili nesretni psi s potrganim kostima. I žali se da je 30% prigovarača savjesti europski ili možda čak i svjetski rekord i pita zašto se to ne istražuje. Valjda želi smanjiti taj postotak i osigurati da Hrvatska ne bude rekorderka u nečem tako dobrom kao što je antimilitarizam.

Došlo je ljeto. Mnogo kiše, mnogo sparine, konačno poluprazan i raskopan grad. Željela sam pisati o slučaju Brezovica i činjenici da državni odvjetnik otkriva preklanjski snijeg. Slučaj je bunkeriran od 1999., a razvoj medijske percepcije slučaja i svega vezanog uz njega zaslužuje barem jedan magistarski ili doktorski sociološki rad. Počelo je sa zgražanjem, prebacilo se na zle i uvijek pedofilne pedere (i jedno i drugo počinje s P), a u posljednje vrijeme teži analizi utjecaja jedne vrlo važne osobe na položaju koja sprema predmete u ladice pa više nitko ne može do njih. Suđenje za počinitelja je pocelo. Ne zna se što će biti s prikrivateljicama i prikrivateljem. Za ovu kolumnu je bitno da je predmet ponovno otvoren nakon upornih zahtjeva s Hrabrog telefona (nevladina organizacija) i iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Očito je da bez obzira na premalene ovlasti specijaliziranih pravobraniteljskih ureda, oni imaju smisla i ipak pomalo mijenjaju našu stvarnost.

Promijeniti svijet vjerojatno neće sve brojnije kolumne, kolumnisti i kolumnistice na internetskim portalima raznim. Pa ipak, na neke kolumne se mora reagirati. Pavle Kalinić na Iskonovu portalu patetično pita "da li je dvorište već pometeno?" I njega su zbunili nesretni psi s potrganim kostima. Pa u prvom dijelu svoje kolumne piše da su protesti o.k. Kao i gay pride, kao i zelene udruge protiv Družbe Adrie ukoliko nisu plaćeni da štite tuđe interese. A onda nas u ostatku kolumne podučava što jest aktivizam i pita gdje smo bili u 80-tima prošlog stoljeća kad je grmilo? A gdje smo bili početkom 90-tih kad je pucalo i kada se ubijalo? Pa se žali da imamo previše ljudskopravaških zaštitara koji se bave problemima izvan okvira hrvatske države. Pa pita zašto nitko ne protestira kad ubijaju žene i zlostavljaju djecu. I žali se da je 30% prigovarača savjesti europski ili možda čak i svjetski rekord i pita zašto se to ne istražuje. Valjda želi smanjiti taj postotak i osigurati da Hrvatska ne bude rekorderka u nečem tako dobrom. Kao recimo antimilitarizmu, pa makar on bio i zbog tako prizemnih razloga kao čuvanje vlastitog života umjesto polaganja svog tijela na oltar poluraspadnutog oruža i nekompetentnog vojnog zapovjednog lanca.

Nažalost, gospodin Kalinić, zastupnik u gradskoj skupštini na listi SDP-a i uvaženi stručnjak za terorizam je zaboravio nekoliko činjenica. Protesti protiv ubijanja i zlostavljanja žena se u ovoj zemlji zbivaju već najmanje 8 godina. Postoji čak i svakogodišnja kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se odvija na ulicama i trgovima cijele Hrvatske gdje god ima aktivistica koje osjećaju potrebu da promijene svijet u kojem žive. Ne izlazimo na ceste svaki puta kad netko ubije ženu, jer smo se izborile da se u državi ustanove mehanizmi koji to procesuiraju po službenoj dužnosti. Pa se onda mehanizme podsjeća da obavljaju svoj posao na druge načine. Recimo, pritiskom preko medija, preko ureda pravobraniteljica, preko sporog pravosuđa. Dakle, sredstvima pravne države. Jer zamislite, i to je aktivizam.

Osim sto sam bivša profesionalna B.a.B.a., ja sam i članica Nadzornog odbora Zelene akcije. I to je jedna od zelenih udruga koja je protestirala protiv Družbe Adrije. Na žalost, ne znam koje je to tuđe interese Zelena akcija u tom trenu podupirala. Ja ih, naivno, nisam svjesna, uvjerena da čuvamo more i nesto kopna od balastnih voda, eko neravnoteže, čudnih algi i riba u Jadranu i prljavih masnih mrlja (nekvalitetne) nafte.

Aktivisti i aktivistice, teoretičari i teoretičarke, svekoliki likovi na sceni civilnog društva tako često zaboravljaju što civilno društvo jest i što bi trebalo biti. A trebalo bi pustiti interesnim skupinama da u miru izražavaju svoje neslaganje s događajima u društvu s kojima se ne slažu. Jer psi će konacno možda na usvojenje. Možda će ih prebaciti u veće kaveze. Možda će nažalost pokusi biti nastavljeni kod nas, jer se na Zapadu više ne mogu izvoditi. Iako osobno neću otići pred Veterinarski fakultet, i iako nisam sigurna da pronalaženje ljepila za brže zarastanje kostiju koje je jeftinije od postojećeg nije blagodat za siromašne, ne mislim da itko ima pravo prozivati ljude koji u tome vide zlo i protiv njega se bore. Jer aktivizam koji nije kalkulantski i koji ne štiti tuđe interese potiče iz unutarnjeg poriva da se nešto napravi, obično zbog vlastite savijesti i mirnog sna. To je aktivizam koji ne kalkulira, obično otkrije neugodne činjenice, i mnogima zagorča život. Pa ponekad spriječi slanje vojnika u Irak ili potpisivanje sporazuma sa SAD-om o neizručivanju njihvih građana Međunarodnom sudu za zločine. To je aktivizam koji uvodi nove zakone, nove pravobraniteljice, nova prava i ponešto novih obaveza. Prema toleranciji, recimo.

I za razliku od gospodina Kalinića, mislim da je Hrvatska zrela i da joj je potrebno da štiti prava životinja i biljaka.

Jos kad bi vlasnici pasa nosili vrećice i lopatice za skupljanje dreka s cesta i livada, možda bih i ja bila pred Veterinarskim fakultetom.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.