Govor mržnje prema LGBTIQ osobama na društvenim mrežama najintenzivniji je uoči i za vrijeme Mjeseca ponosa te uoči i nakon Povorke ponosa s obzirom na to da su LGBTIQ teme tad u fokusu javnosti i česte su objave na društvenim mrežama. Mrzilački narativi počinju biti učestali uoči IDAHOBIT-a, kad Zagreb Pride tradicionalno podiže zastave LGBTIQ identiteta na gradske stjegove.

Tim je povodom udruženje Zagreb Pride izradilo analizu narativa pod naslovom "GOVOR MRŽNJE PREMA LGBTIQ ZAJEDNICI: Paljenje, trganje, prijetnje, laži i manipulacije", a njezin je cilj bio utvrditi glavne karakteristike narativa mržnje usmjerenog prema LGBTIQ osobama.

Tako su tijekom 2023. godine, a posebice u Mjesecu LGBT ponosa koji se tradicionalno diljem Europe obilježava u lipnju, pratili i prijavljivali iskaze govora mržnje usmjerenog protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i trans osoba, kao i prema cijeloj LGBT zajednici i samoj Povorci ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji.

Govor mržnje sve rašireniji

Iako su javno poticanje na nasilje i mržnju (čl. 325. KZ-a), prouzročenje straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja (čl. 25. st. Zakona o suzbijanju diskriminacije), kao i poticanje, pogodovanje poticanju i širenje mržnje (čl. 14. Zakona o elektroničkim medijima), govor mržnje na društvenim mrežama, u dijelu medija i javnosti općenito postaje sve raširenija pojava, u stalnom porastu, ističu iz Zagreb Pridea.

Lanjska Povorka ponosa pod nazivom "Zajedno za trans prava", kažu, bila je posebno izazovna zbog sve snažnije i učestalije transfobije koja je zahvatila javni prostor u posljednje vrijeme. Uoči Povorke u samo nekoliko dana, tri osobe koje su medijski istupale primile su desetine prijetećih poruka, izravno ili neizravno na društvenim mrežama i izložene su dosad neviđenoj transfobnoj kampanji mržnje i zlostavljanja na osobnoj razini zbog svojih trans identiteta i života.

Najopasnije poruke mržnje prema LGBTIQ osobama predstavljaju direktan poziv na nasilje i čak ubojstvo i istrebljenje LGBTIQ osoba te poziv i navođenje na samoubojstvo. Tako je Zagreb Pride pod najavvom 22. Povorke ponosa na  Instagramu, u komentarima prebrojao čak 63 komentara u kojima je ‘stavljena’ mrtvačka glava.

Nejasni kriteriji za sankcioniranje

Zagreb Pride smatra kako je potrebno dosljedno primjenjivati dvije postojeće zakonske odredbe: odredbu kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju (Kazneni zakon, čl. 325) i propis koji se odnosi na prekršajnu odredbu stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja (Zakon o suzbijanju diskriminacije, čl. 25.).

Na pravosudnim organima i policiji je da kroz dosljednu praksu utvrde koji oblici govora mržnje potpadaju pod kaznena djela, a koja se ubrajaju u prekršajna djela diskriminacije stvaranjem neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja. Također, u potpunosti su nejasni kriteriji na temelju kojih se govor mržnje jednog počinitelja procesuira, a sličan govor mržnje drugog počinitelja opravdava te se odbacuje kaznena prijava.

Time se šalje poruka počiniteljima takvih kaznenih djela kako je govor mržnje prihvatljiv te se na taj način nepopravljivo šteti generalnoj prevenciji kaznenih djela, prilikom čega žrtve takvih djela ostaju nezaštićene.

Preporuka je Zagreb Pridea da se kroz praksu ili poseban propis, npr. uputu nadležnog ministarstva, ustanove kriterije za govor mržnje koji se odnosi na kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, te kriterije koji se odnose na prekršajno djelo diskriminacije stvaranjem neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.