Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT kandidatkinje i kandidate u utrci za Hrvatski sabor, a među njima je i nekolicina iz redova HDZ-a.

U priopćenju navode kako su predizborni LGBT kompas izradili "vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice."

Navode kako na ovim izborima konačno i u Hrvatskoj imamo pregršt LGBT kandidatkinja i kandidata, različitih svjetonazora i u nizu stranaka te da su ih "odlučili javno predstaviti, prvo pojedinačnim objavama na našim društvenim mrežama, a sada i zbirno, ovim priopćenjem. Ideje vodilje su, naravno, one na kojima LGBTQ emancipacija i pokret počivaju već pola stoljeća: gej je ok, LGBT je ok, ormar nije izbor već nasilje."

"Svi nabrojeni kandidati i kandidatkinje su sami aut"

Svoj motiv obrazlažu željom da doprinesu predizbornoj debati, informiraju LGBTQ biračice i birače, prinijeti pozornosti medija i taj javni i općepoznati aspekt njihova života.

"Seksualni i rodni identitet nije privatna i intimna stvar čovjeka, nikada nije bio i ne može biti. Primjerice, seksualni identitet svih članova Vlade u tehničkom mandatu je poznat javnosti i medijima. Smatramo ga važnim dijelom naših života, pa stoga i života političarki i političara, kandidata i kandidatkinja na izborima. Svi nabrojeni kandidati i kandidatkinje su sami aut, njihov je seksualni identitet općepoznat ili su poznati u LGBT zajednici kao naši pripadnici", navodi Zagreb Pride.

"Ima li među navedenim kandidatima netko koga smo pogrešno svrstali u LGBT zajednicu, unaprijed se ispričavamo. Pozivamo ih da nam se jave kako bismo objavu i povukli", istaknuli su.

"Godinama smo i mi i mediji brojali i navodili strejt političarke i političare na Povorkama ponosa. Izbori su odličan trenutak da se i mi sami među sobom pobrojimo i navedemo političarke i političare iz naše zajednice. Svjesni smo da je moguće da smo nekoga ili neku propustili predstaviti. Pozivamo ih, uz isprike, da nam se jave kako bismo i njima posvetili objavu na našim društvenim mrežama", pišu.

"Jeste li odlučili autati apsolutno sve osobe koje se nalaze na listama ili ste neke od njih kontaktirali i pitali za dopuštenje?"

Na njihovoj listi su se tako našli HDZ-ovi Damir Habijan, Ivan Ćelić i Marko Pavić, a slijede ih SDP-ovi dr. sc. Branko Kolarić i Franko Dota, Jelena Miloš, Leonardo Pierobon, Nikola Zdunić, Tomislav Vukoja, Gordan Bosanac iz stranke Možemo! te socijaldemokrat i prvi hrvatski gej saborski zastupnik, Domagoj Hajduković.

Na kraju su svima zaželjeli sreću na izborima te uputili, kako kažu, prajdovsku aktivističku i tradicionalno provokativnu poruku svim budućim saborskim zastupnicama i zastupnicama, a posebno onima koji će biti izabrani iz redova LGBT zajednice. Točnije, naveli su stihove slavnog hita grupe Police "Every breath you take".

Zagreb Pride se, nakon objave na Facebooku, našao na meti kritika pojedinki i pojedinaca iz LGBT+ zajednice.

Tako im se između ostaloga, predbacuje što na listi nema kvir/nebinarnih, trans i interspolnih osoba.

"Kako ste zamislili i izradili ovaj LGBT kompas? Jeste li odlučili autati apsolutno sve osobe koje se nalaze na listama ili ste neke od njih kontaktirali i pitali za dopuštenje? Ako ste neke pitali, a neke niste – koji su bili kriteriji? Jesu li kandidati od centra nadesno prisilno autani? Jesu li vam kandidati/kinje od centra nalijevo dali dopuštenje da ih autate? Jeste li prije tih objava provjerili s kandidatima/kinjama kako se identificiraju ili ste objavili svoju pretpostavku njihove seksualne orijentacije", upitala je jedna komentatorica.

"Nismo nikoga prisilno autali"

"Dobro kako ti nije neugodno više, utrat ćeš još niže reputaciju nečega što bi trebala biti krovna institucija zajednice. Svoju agendu drži na svojim privatnim stranicama i poslušaj što ti zajednica govori. Sramota", "'Seksualni i rodni identitet nije privatna stvar čovjeka...' Kaj je vama Staljin pisao program??? Ne čitam dalje jer me apsolutno ne zanima seksualna orijentacija političara, niti onih za koje ću, niti onih za koje neću glasati", "Ovaj horor je sve što ste uspjeli smisliti nakon cijele noći mozganja kako da se spasite? Fakat vas može biti sram", neki su od ostalih komentara pod objavom Zagreb Pridea.

U zasebnoj objavi iz Zagreb Pridea navode kako nikoga nisu prisilno autali.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.