Ne stišavaju se reakcije na subotnju objavu predizbornog LGBT kompasa udruge Zagreb Pride. To ih nije pokolebalo, pa su u nedjelju najavili kako će "objaviti i podatke o seksualnom identitetu svih članova Vlade Republike Hrvatske, od 14. ožujka 2024. u tzv. tehničkom mandatu", što su nešto kasnije i učinili.

I to, kako kažu, "s obzirom na užarenu, ali i vrlo korisnu debatu o seksualnom identitetu političara i dužnosnika".

Tako smo, iz priopćenja bombastična naslova SEKSUALNI IDENTITET ČLANOVA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE NA DAN 14. TRAVNJA 2024. "doznali" ono što je poznato svima, a to je da su gotovo sve ministrice i ministri vlade Andreja Plenkovića - strejt. Izvor tih pouzdanih informacija o njihovoj heteroseksualnosti su, citiramo, "mrežna stranica vlada.gov.hr, imovinska kartica, tisak", dok je podatak o tome da je Damir Habijan gej "općepoznat".

Kako možemo biti sigurni da su ostali baš, eto, sto posto strejt?

Doduše, nije jasno kako možemo utvrditi autentičnost podataka o svim tim silnim heteroseksualkama i heteroseksualcima, možda zato što su u brakovima ili, također "općepoznatim" neformalnim zajednicama s osobama suprotnog spola? Kako znamo da nisu lagali u biografijama, imovinskim karticama i tisku?

Kako možemo znati da si, recimo, Nina Obuljen Koržinek, povremeno ne da oduška od stresnog posla sudjelujući u kakvim lezbijskim orgijama na supertajnoj lokaciji ili da Marin Piletić, kad ode na službeni put u inozemstvo, pod okriljem noći ne svrati u neki gej klub? Znamo li pouzdano da, primjerice, Marija Vučković ne pati zbog neuzvraćene ljubavi prema prijateljici s kojom je "eksperimentirala" na faksu?

Tako da nije jasno ni zašto se Zagreb Pride uopće upuštao u priču o kojoj pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice i dio javnosti bruje cijeli vikend, osim što upada u oči da ona koincidira s kandidaturom koordinatora te udruge, Franka Dote, na listi koalicije Rijeke pravde za parlamentarne izbore koji će se održati za nekoliko dana.

Ukratko, ono što je valjda trebalo biti top, ispalo je veliki flop.

Da, dobro je da se raspravlja o raznim temama specifičnima za LGBT+ populaciju od kojih je autanje u Hrvatskoj 21, stoljeća, nažalost, i dalje jedna od najvažnijih. Dobro je što se (opet) raspravlja o ljudima koji uživaju (heteroseksualne) privilegije na položajima moći, no što je Zagreb Pride točno htio ovime postići osim da pokaže kako je i dalje "radikalan" baš kao prije 15 - 20 godina, rijetko je kome razumljivo.

Tim više što se nisu oglasili na medijsko-političko ludilo koje je uslijedilo nakon što je Zoran Milanović u siječnju autao Damira Habijana. Tek, podijelili su tekst Viktora Zahtile navodeći da su "od prvog trenutka imali jasan i nedvosmislen stav, ali ga nisu javno komunicirali iz dva razloga", a njih možete doznati iz donje objave. "Stari" Zagreb Pride poslao bi najmanje jedno priopćenje u kojem bi taj "jasan i nedvosmislen" te - prvenstveno vlastiti - stav prezentirao medijima i široj javnosti.

Reagirali Iskorak i Dugine obitelji

U nedjelju su se na tu temu oglasile i udruge Iskorak i Dugine obitelji.

Iz Iskoraka su priopćili da su "zgroženi nedavnim autanjem LGBTI+ osoba bez njihova pristanka".

"Kroz naš rad dobro znamo da prisilno autanje može imati negativne posljedice na živote osoba, posebice na mentalno zdravlje, obiteljske i poslovne odnose, a nekada može ugroziti i same živote autanih osoba! Kao organizacija zalažemo se za prava LGBTI+ osoba, uključujući pravo na autonomiju, odnosno izbor kada i kome podijeliti svoj LGBTI+ identitet", poručili su.

"Biti LGBTI+ osoba ne znači automatski biti zagovornik za LGBTI+ prava. Ponekad su same LGBTI+ osobe one koje nanesu štetu LGBTI+ zajednici, bilo to kroz prisilno autanje, održavanje stereotipa, nasilje ili političko djelovanje. Diskreditiranje političkih protivnika koristeći homofobiju kao instrument je jedan od primjera. U povijesti se nekada prisilno autanje koristilo kako bi se ukazalo na licemjerje određenih LGBTI+ osoba koje su se zalagale protiv LGBTI+ prava, no današnji kontekst u Hrvatskoj je drugačiji te postoje konstruktivniji načini rada za dobrobit LGBTI+ zajednice. Za početak pokušajmo više razumjeti i poštovati jedni druge", stoji još u objavi Iskoraka.

U Duginim obiteljima smatraju da je autanje osobni izbor i važan korak u životu mnogih, no taj korak treba biti proizvod vlastite volje, a ne rezultat pritiska ili prisile.

"Razumijemo i cijenimo važnost javnog zastupanja prava i vidljivosti LGBTI+ osoba, ali također naglašavamo potrebu za osjetljivošću i poštovanjem osobne autonomije. Političari, kao javne osobe, nose posebnu društvenu odgovornost i često su podložni strožim pravilima kada je riječ o transparentnosti i javnom ponašanju. Međutim, važno je ne zaboraviti da su i oni ljudi (štogod mi osobno mislile o nekima!).

Korištenje autanja kao sredstva za političke obračune ne samo da kompromitira temeljne vrijednosti koje zagovaramo, već smatramo da potkopava integritet nastojanja izgradnje pravednijeg društva. Naš pristup je podržati, a ne izlagati; zaštititi, a ne ugroziti", napisali su i dodali kako je važno ne spuštati se na razinu onih koji pokušavaju ograničiti naša prava ili nas diskriminirati zbog njihovih vlastitih političkih interesa.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.