Djela govore više od riječi. I tako smo u četvrtak i petak, uoči prve pulske Povorke ponosa, mogli svjedočiti (ne)djelima homofoba koji su skinuli zastavu duginih boja sa skele u Gajevoj ulici te su na dvije druge lokacije ispisali poruke mržnje. Nije trebalo dugo da se oglasi gradonačelnik Pule Filip Zoričić i osudi taj čin.

"Ovakve neprimjerene poruke predstavljaju tipične anti-LGBT+ napise i poruke mržnje prema toj manjinskoj populaciji. Čvrsto vjerujem da je riječ samo o pojedincima i izoliranim slučajevima jer je Pula tolerantan grad u kojem takvim sadržajima nema mjesta", poručio je snažnog stava dok su se napisi uklanjali, a policija pokretala kriminalističku istragu i traganje za počiniteljima.

U subotu se oko podneva na pulskim ulicama našao alkoholizirani homofob koji je prolaznicima nabacivao neprimjerene riječi u vezi s održavanjem javnog LGBT+ okupljanja. Ubrzo je uhićen.

To su bili akteri koji su se usudili pretočiti svoje riječi u djela. Ipak, mnogi od njih hrabro su se zadržali "samo" na govoru mržnje na internetu tipkajući iz sigurnosti svoja četiri zida. Stranica Seksizam naš svagdašnji podijelila je neke od gnjusnih komentara koji su se pojavili uslijed najave i promidžbe prve pulske Povorke ponosa.

Snažna politička i društvena potpora

I možda se čini kako je prvi Pula-Pola Pride krenuo u lošem tonu, tim više jer je organizacijska Udruga Proces prije samog početka na svojoj Facebook stranici objavila poprilično detaljne sigurnosne preporuke. No, stvarnost se pokazala dijametralno suprotnom.

Otkucalo je 18 sati na, simbolično, Dan antifašističke borbe. Veseli sudionici, uz velik broj policijskih službenika i vlastitih redara, okupili su se na Trgu Portarata kako bi poslali poruku sugrađanima i šire da LGBT+ osobe žive i u ovom dijelu Hrvatske.

"Naša borba nije samo za LGBTIQ+ zajednicu. Naša borba je za sve one koji su isključeni, za žene koje se bore za ravnopravnost. Mi smo ovdje kako bismo poručili da nećemo stati. Mi Istrijanke i Istrijani, Puležanke i Puležani ponosimo se svojom otvorenošću, svojom revnosti da prihvatimo sve različitosti. Sada je vrijeme da stanemo iza svojih riječi i pokažemo da živimo vrijednosti koje izgovaramo. Vrijeme je da pokažemo da smo podrška svojim transrodnim prijateljima i prijateljicama, lezbijkama, gejevima i biseksualnim kolegicama i kolegama, članovima obitelji, sugrađanima i sugrađankama. Jer 'Ćakule ne delaju fritule'", sudionicima se obratio Jan Franjul iz organizacije pulske povorke.

Povorka upotpunjena upečatljivim transparentima i šarenim bedževima koji su se izrađivali prethodni dan tada je krenula ulicom Sergijevaca do Foruma, zatim Kandlerovom i Carrarinom ulicom do pulskog Circola i Zajednice Talijana Pula– Comunitá degli Italiani di Pola. U povorci su se našli i neki pulski političari, vijećnici stranke Možemo, Valter Boljunčić iz IDS-a i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, na čelu s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem.

"Tu sam sa suprugom i želim dati potporu, ali ne samo deklarativno. Koliko mi prihvaćamo svakog pojedinca, jesmo li svi u društvu jednaki, to je najvažnija poruke. Pula je uvijek bila grad tolerancije i multikulturalnosti, ali to treba pokazati na djelu. Ovo je prva Povorka ponosa i mi smo im kao Grad potpora", izjavio je Zoričić na pulskim ulicama.

Osim političke potpore Pula-Pola Pride dobio je podršku i Studentske udruge Pula (SUP), udruge LORI, Kulturpunkta, Zelene Istra, Udruge Pariter, Kluba i knjižare Giardini 2 te udruga Zagreb Pride i Dugine obitelji.

Po završetku povorke u Circolu je pred 500-tinjak sudionika čitanjem proglasa započeo službeni program koji se nastavio nastupima kolektiva Drum ‘n’ Bijes, benda ŽEN i DJ kolektiva Zbeletron i DJ Peza.

Prva izložba hrvatskog Coming Out muzeja

Pula je, osim povorkom, Mjesec ponosa obilježila i popratnim programom koji, između ostalog, uključuje i izložbu Coming Out Museum Encounters u Galeriji NOVO. Prva je to izložba hrvatskog Coming Out muzeja koja istražuje coming out priče i daje uvid u živote LGBT osoba. Nastala je u suradnji Udruge Proces i Entografskog muzeja Istre. Otvorena je do 4. srpnja, a svi koji ne mogu doći osobno, izložbu mogu proučiti na službenoj web stranici.

U sklopu Mjeseca ponosa još će se 28. lipnja u 20 sati održati Gaymes night u dvorištu DC Rojc.

Pula je svojom prvom povorkom pod lokaliziranim geslom te cjelokupnim programom Mjeseca ponosa pokazala kako stoji ispred, iza, iznad, ispod i oko svih svojih građana, vjeruje u snagu lokalne, narodne i međunarodne zajednice te ne dopušta da joj itko i išta prepriječi put s margina prema središtu društva.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.