Image

1. Priča se, naime, po gradu i barama da se gnjurac pali na lezbijke, pa čak da i sam ima te sklonosti. Dakle, istina ili najobičniji trač?

"Istina je samo da ptica zvana zapadni gnjurac odbija 97% muških pokušaja, a usto je, što je značajno, izvana posve neraspoznatljiva od mužjaka, osim po boji svojega glasa...

Postoje mnoge usamljene životinje koje su ravnodušne prema seksu, poput ženke jelena koja živi s mužjacima samo jedan dan svake godine." Mi, pak, mislimo da je ženka gnjurac jednostavno probirljiva zvjerka i da su krivi mužjaci koji nisu na njenom nivou....

2. Je li postojalo razdoblje kada je Katolička crkva odobravala homoseksualnost, da ne kažemo baš da ju je poticala?
"Homoseksualnost je, u jednom ili drugom razdoblju, bila više-manje prihvaćena u otprilike dvije trećine ljudskih društava. Dugo ju je tolerirala čak i Katolička crkva: sveti Anselmo, nadbiskup od Canterburyja, zatražio je 1102. da kazna za homoseksualnost bude umjerena, jer se 'taj grijeh dosad činio toliko javno da nitko nije čak niti crvenio zbog njega, pa su stoga mnogi posrnuli u njega niti ne uvidjevši njegovu težinu'. Križarski kralj Rikard Lavljeg Srca nije bio ništa manje pobožan zbog svojih seksualnih preferencija. Crkva je u početku bila više zaokupljena sprečavanjem svojih svećenika da opće sa ženama; kad je pokrenula kampanju protiv toga, homoseksualnost je postala još običnija, pogotovo u samostanima, gdje ju je sveti Aelred od Rivaulxa uzdizao kao način spoznavanja božanske ljubavi."

3. Kad je izmišljena riječ 'homoseksualac'?
"Tek 1869. godine (kada je Freud imao 13 godina), a izumio ju je bečki pisac Benkert nadajući se da će izbjeći progonima dokazujući da homoseksualci, neovisno o svojoj volji, čine 'treći spol', te da ih se stoga ne može optuživati za poročnost ili zločin; do tada imena pod kojima su bili poznati nisu bile medicinske klasifikacije nego šaljivi termini, a riječ 'gay' oživljava tu tradiciju."

Izvor: 'Intimna povijest čovječanstva'

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.