Image

''Sad kad imamo Valentinovo, ne treba nam Dan žena'' najbedastiji je, ali ipak rašireni, stav koji čujemo svakog 8. ožujka kad se obilježava Dan žena.

To je kao da kažemo "sad kad imamo aspirin, ne treba nam apaurin" ili još gore lijek protiv raka. Dan žena u takvoj je usporedbi pogrešno shvaćen kao dan iskazivanja ljubavi prema ženama, što on nipošto nije, jer je njegovo porijeklo sociopolitičko i nema veze s valentinovskom ljubavi, nego s pravima žena. 

S novom hrvatskom državom Dan žena je prešutno stigmatiziran kao socijalističko nasljeđe koje valja izbjegavati. Zahvaljujući načinu na koji je obilježavan još je u socijalizmu bilo narušeno njegovo poštovanje. I danas se priča o veselim "osmomartovskim" ženskim društvima po kafićima, i alkoholom potaknutim masnim muškim šalama na račun ženske ravnopravnosti! Danas toga više nema.

No ima smisla i dalje podržavati ono zbog čega je nastao Dan žena, a što je 1910. izgovorila njemačka socijalistica Klara Zetkin tražeći za žene jednaku plaću za jednaki rad, dopust za trudnice, zaštitu majke i djeteta, jednaku zaštitu na radu, osmosatni radni dan, pravo glasa, prestanak eksploatacije i potlačivanja. Što danas tražiti? Da nas kad tražimo posao ne pitaju planiramo li imati djece i ne otpisuju ako potvrdno kimnemo glavom. Da smo za isti posao jednako plaćene kao i muškarci. Da mlade menadžerice (i menadžeri!) ne moraju potpisati dvanćstosatno radno vrijeme. I još mnogo toga što nam se vraća iz vremena kad su žene s pravom počele dizati svoj glas.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam