Image

Gej i lezbijski pokreti imaju svoju dugu prošlost, no osnutkom Znanstveno-humanitarnog odbora u Berlinu, 1897. otvara se javna rasprava o problemima homoseksualnosti koja se do tada u većini država smatrala „protuprirodnim bludom“ i bila je zakonski kažnjiva.

Svega nekoliko zemalja na svijetu do tog razdoblja dekriminaliziralo je homoseksualnost. Prva zemlja koja je to učinila bila je Francuska, i to 1791., zatim Belgija 1792., i Nizozemska 1811., a slijede Španjolska 1822. i Italija 1889. Sve navedene zemlje, osim Italije, dozvoljavale su muške homoseksualne odnose jedino pod uvijetom da su oba partnera punoljetna, dok je granica za heteroseksualne odnose bila nešto niža, ovisno o državi.

Suvremeni gej i lezbijski pokret započinje tek nakon Drugog svjetskog rata, 50-ih godina, na Zapadu, gdje je  svega nekolicina pojedinaca/ki odlučilo otvoreno govoriti o svojem seksualnom identitetu. Te osobe su pokušale i uspjele osigurati nekoliko sigurnih prostora diljem Amsterdama, Kopenhagena, Pariza i Los Angelesa, gdje bi se osobe drugačije seksualne orijentacije mogle družiti i upoznavati.

Datum 27. lipnja 1969. uzima se kao dan gej i lezbijskog pokreta. Tu noć, sa 27. na 28. lipnja došlo je do policijske racije u diskoteci „Stonewall“ u njujorškoj četvrti Greenwich Village. Policajci su odlučili zatvoriti bar, nakon što su posjetitelji, mahom gejevi i tansvestiti, odlučili uzvratiti otporom. Te iste noći, transrodne osobe odlučile su povesti grupu ljudi na prosvjed gradom, a potom su im se pridružile antiratne, feminističke, gej i lezbijske organizacije i organizacije za prava afroamerikanaca. U Europi slične manifestacije se nazivaju Christopher Street Day, a one najveće održavaju se u Koelnu i Berlinu. Ime Christophers Street Day, koji se ipak češće koristi u Europi za “američki” Pride parade, dolazi od imena Christopher Street gdje se i nalazila diskoteka “Stonewall” u četvrti Greenwich Village. Za razilku od Pride parade, parade – karnevala, u Christopher Street Day povorci uglavnom sudjeluju predstavnici i predstavnice LGBT(IQ) grupa; povorka uvijek ima političku platformu, te se često pozivaju gosti iz političkog vrha da govore na pozornici nakon što je povorka završila,

Početkom sedamdesetih godina osnovana je cijela nova generacija organizacija, identificirajući se riječju "gej", što je osim seksualne orijentacije značilo i radikalno novu osnovu samoidentifikacije u smislu otvorenog političkog aktivizma. Najveći dio LGBT aktivizma danas smatra se nastavkom ovoga pokreta.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.