Image

Više medija u Hrvatskoj iskoristilo je navodno masovno okupljanje homoseksualaca na Hvaru kao povod za vrlo neobično, demodirano, u tiražnom smislu vjerojatno protuproduktivno i, u krajnjoj liniji, iako izbjegavam koristiti teške riječi, krajnje provincijalno izvještavanje o jednoj od brojnih manjinskih grupa. 

Prvo su se, dakle, pojedini mediji čudili ili skandalizirali što uopće pripadnici gay populacije rade na Hvaru, zašto se ondje skupljaju, i kako će to utjecati na čudoredni sustav tog srednjodalmatinskog otoka. Samo čuđenje nad dolaskom određenog broja homoseksualaca na jednu ionako hedonističku ljetnu destinaciju (što Hvar nesumnjivo jest), izraz je dosta neobičnog provincijalizma: tko bi se, i zašto, trebao čuditi homoseksualcima koji se, naprosto, dolaze dobro provesti?

Mislili smo da su takve agresivno-skandalozne reakcije karakteristične za zemlje u kojima se zabranjuje čak i Gay pride, poput niza država bivše istočne Europe, ali ne i za Hrvatsku. No, dok iskaze navodnog čuđenja i skandaliziranja nad homoseksualnim okupljanjem na Hvaru uistinu možemo smjestiti pod zajednički nazivnik provincijalizma i krivih tiražnih procjena, posljedice masovnog, kampanjskog, sustavnog upiranja prstom na gay populaciju kao na, primjerice, počinitelje oskrvnuća nad hrvatskim “svetinjama” (navodno nad hvarskom crkvom) mnogo su ozbiljnije.

Riječ je o hajci protiv jedne od manjinskih skupina u društvu koja se prikazuje izopačenom i neprihvatljivom. Već sama činjenica da se jedna od jasno definiranih manjinskih skupina tretira kao bolesna pojava u društvu, iznimno je opasna, jer može sniziti razinu tolerancije građana.

Jednako tako, agresivan odnos prema pripadnicima jedne od manjinskih grupa može navesti na zaključivanje da su i pripadnici bilo koje druge manjinske grupe zli, opasni, nelojalni, perverzni, i tako dalje, i tako dalje.

Oni hrvatski mediji koji su se upustili u progon homoseksualaca u povodu benignog gay partyja na Hvaru ugrožavaju barem tri temeljne vrijednosti ovog društva: toleranciju, ravnopravnost i sigurnost.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.