Image

Što nas je u 2006. nasmijavalo, ljutilo, zabavljalo, iritiralo? Po mnogočemu je to bila burna godina za lezbijke i homoseksualce tijekom koje se u Hrvatskoj gotovo svakog mjeseca događalo nešto uzbudljivo.

Što je bilo dobro, a što loše, procijenite same – no definitivno je to bila godina za pamćenje. Nadamo se da će i sljedeća biti bar upola toliko zanimljiva i raznovrsna. Dakle, pripremite omiljeni napitak i udobno se smjestite u naš mini-vremeplov.

Siječanj:
Po uzoru na slične izbore kakve obožavaju heteroseksualna većina i naša gay-braća, hrvatske lezbijke su po sloganom "12 mjeseci, 12 žena" prvi put imale priliku na našim stranicama birati najpoželjniju Hrvaticu. Vijest je u nekoliko navrata objavljena u svim tiskanim i internetskim medijima, a titulu je odnijela Ana Brdarić. Reakcije su bile brojne – od podrške pa sve do žestokih kritika iz naših redova jer bilo je i onih koje su nam zamjerale "estradizaciju" lezbijki i koketiranje s "mainstreamom", no i takvo dizanje prašine rezultiralo je s oko dvije i pol tisuće glasova te duplericama u visokotiražnim novinama. A Seve nacionale? Ona je, nekim čudom, završila na drugome mjestu. Ništa zato, važno je sudjelovati.

Samo nekoliko dana nakon toga, mlade su umjetnice Helena Janečić i Ana Opalić krenule u osvajanje Dubrave i to tako što su baš tamo polijepljeni plakati s osam motiva nazvanih "Lezzbe". Nešto ranije isto se dogodilo u Osijeku, ali uz manju medijsku pozornost. Tek u Zagrebu njihovi su radovi izazvali reakcije prolaznika jer je riječ o motivima s vrlo otvorenim definiranjem homoseksualnosti, odnosno eksplicitnim lezbijskim radovima. One su o tome, između ostalog, rekle sljedeće: "Marketing danas tako funkcionira: što nije na jumbo-plakatu, toga kao da ni nema. Spojile smo na neki način marketing i homoseksualnost." Bravo za hrabre i maštovite djevojke. Želimo im još mnogo jumbo-plakata i uspješne promidžbe! Lezzbi, dakako.

Veljača:
Don Anđelko Kaćunko je u svojoj kolumni koja je dotad izlazila u jednom tjedniku homoseksualne osobe nazvao ‘bolesnom braćom’, a zatim je još i dodao kako je "ostvarivanje ljudskih prava homoseksualaca paravan za sustavno stvaranje moralno izopačenog društva". Pravni tim Iskoraka i Kontre reagirao je gotovo odmah i protiv njega podnio prijavu. Isprva se to činilo osuđenim na neuspjeh, s obzirom na (ne)funkcioniranje pravne države u Hrvata no dogodilo se čudo: Kaćunko je priveden na informativni razgovor i zabranjen mu je svaki javni nastup. Šah-mat.

Ožujak:
U Saboru se raspravljalo o registriranom partnerstvu. Zakon nije prošao jer je Hrvatska ipak ćudoredna, katolička i duboko moralna zemlja koja ne može dopustiti da se na njezinom tlu rađaju neke nove Sodome i Gomore. Taj će se događaj pamtiti po skandaloznim izjavama nekih zastupnika koje je ovdje teško pobrojati, no sve ih je zasjenila Lucija čikeš koja je rekla ovo: "Cijeli svemir je heteroseksualan – od atoma, najsitnije materije, do zvjezdanog sustava, od muhe do slona. Svi su oni heteroseksualni, a mi sad želimo od čovjeka napraviti homoseksualca." Duboko sam uvjerena da će njezina politička "karijera" ostati upamćena samo po tome.

Travanj:
10. travnja pokrenut je prvi hrvatski gay internet radio. Inicijator projekta je Danijel koji također piše svoj blog. Jedna od zanimljivosti gay radija je i ta da se uveo radio chat gdje slušatelji mogu komunicirati s voditeljem i gostima u studiju, naručiti neku pjesmu, nešto poručiti ili pak reklamirati svoj profil/nick i predstaviti se slušateljima. Cool.

Svibanj:
CroL je proslavio 7. rođendan u velikom stilu. Toliko velikom da su mnoge zainteresirane, nažalost, ostale pred vratima. Osim toga, uspjele smo okupiti otprilike tri puta više posjetiteljica u odnosu na prosječan broj sudionika Pridea. Sljedeće godine morat ćemo unajmiti veći prostor.

Lipanj:
"Internacionala Pride 2006 – živjeti slobodno". Pod tim sloganom održao se četvrti po redu zagrebački Pride čija je politička platforma bila "queer-feministička", a vrijednosti su počivale na " mirovnoj politici, feminizmu, borbi protiv homo/bi/transfobije, protivljenju svim oblicima nasilja nad životinjama, promicanju brige za okoliš i zaštiti radničkih prava". Također je bio karakterističan po okupljanju aktivista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Litve i Latvije/Letonije, kao i po tome što se na najavnom plakatu kočila crvena petokraka s ćiriličnim natpisom. Bio je to još jedan u nizu događaja koji je pokrenuo žestoke internetske rasprave i pokazao totalnu razjedinjenost tzv. udruga koje bi trebale promicati prava LGBT osoba, najrazličitije ego-tripove te sramotna prepucavanja u javnosti i izvan nje. Rezultat? Minimalna medijska pozornost, mnogo gorčine i neka nova neprijateljstva.

Srpanj:
Osnovana turistička agencija Gay Dubrovnik, a projekt su pokrenuli Ante Živković i Katija Opalić, sestra Ane Opalić, naše siječanjske junakinje s jumbo-plakata. To je prva hrvatska turistička agencija čiji će klijenti primarno biti homoseksualci i lezbijke. Hvalevrijedna inicijativa. Želimo im mnogo uspjeha.

Kolovoz:
Lezbijski nogometni klub "Bura" iz Zagreba, čije su članice djevojke iz cijele Hrvatske, nastupio je na gay olimpijadi "Gay Games" u Chicagu. To je bilo prvi put da je Hrvatska imala predstavnike na gay olimpijadi koja se održava svake četiri godine, još od 1982. Hrvatice je s tribina bodrila 31.000 gledatelja, a na svakom koraku u Chicagu bile su okružene gostoljubivim građanima. Uz njih su na Olimpijadi nastupala još dva Hrvata, tenisač i nogometaš koji je zaigrao u reprezentaciji strane države. Svi su na Igre otišli zahvaljujući stipendijama Federacije Gay Games. Godinu prije nastupile su na natjecanju Euro Games u Kopenhagenu gdje su osvojile četvrto mjesto, i to nakon samo godine dana treniranja. Bravo cure! Samo, moglo je to i jače odjeknuti po medijima. Jest da je ljeto sezona kiselih krastavaca ali ipak...

Istog mjeseca u organizaciji agencije Happy Gay Sun Week u Hvar stiglo je 60-ak gostiju homoseksualne orijentacije koji su većinom odsjeli u hotelu Croatia. To samo po sebi i ne bi bilo osobito zanimljivo da se ekipa Večernjakovih "novinarki" pod palicom krvožednog i jeftinih senzacija gladnog Manjkasa u isto vrijeme nije ugnijezdila na istoj destinaciji. Tom je prilikom iz njihova pera izišao niz skandaloznih i neistinitih članaka o gay-tjednu kakvih se ne bi postidjelo ni najžutije glasilo. Veliki palac dolje za nekoć ugledne novine.

Rujan:
"Španjolke u ljubavnom zanosu na splitskoj plaži". Tako je glasio naslov ispod kojeg je pisalo ovo: "Šest Španjolki prekršajno je prijavljeno nakon što su na splitskoj plaži Kašjuni, na kojoj su se kupale razodjevene, zatečene u ljubavnom odnosu, a privedena su i dvojica Splićana koji su ih fizički napali. Policija je dojavu građana o tome da su na plaži na Marjanu vidjeli više žena u ljubavnom odnosu zaprimila oko 19 sati. U policijskoj intervenciji zatečeno je šest Španjolki u dobi od 27 do 32 godine koje su privedene na prekršajnu obradu. Utvrđeno je da su se, nakon što su oko 17.30 sati stigle na plažu, nage kupale u moru, pri čemu su se ljubile i dirale po cijelom tijelu, na što su ostali kupači negodovali." Višednevna trakavica je završila tako što su cure odvedene na ispitivanje te platile 400 kuna kazne "zbog golotinje na javnoj plaži i međusobnog ljubakanja te još 300 kuna zbog držanja pasa bez uzice". Najavile su da će se dogodine vratiti u feredžama. Drage djevojke, gdje ste pročitale da je Hrvatska lesbian-friendly destinacija?

Listopad:
Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (NN, br. 71/06) kojim je, na inicijativu Pravnog tima Iskoraka i Kontre, uvedena definicija zločina iz mržnje u kazneno zakonodavstvo. S izmjenama Kaznenog zakona došli su i neki noviteti koji će utjecati na razvoj daljnje prakse po pitanju zaštite seksualnih i rodnih manjina. Velika i važna stvar. Ako će pravna država ubuduće funkcionirati kako treba, a jednom će valjda morati, imamo razloga za zadovoljstvo.

Koncem istoga mjeseca Dražen Ilinčić, inače prva javna osoba u Hrvatskoj koja se deklarirala kao homoseksualac, održao je promociju "prvog hrvatskog gay-romana" po imenu "Berlinski ručnik". Zbog velike prašine koje su izazvali ulomci s eksplicitnim opisima gay-seksa, roman je objavljen tjedan dana ranije od predviđenog. Ne znam zašto mislim kako se upravo ta knjiga skriva na mnogim hrvatskim ćudorednim policama.

Studeni, prosinac:
Lagano zatišje na lezbijskoj, gay i sličnim scenama. Poneki party, još jedan nastup Bura banda. Lezbijke opet biraju najatraktivniju Hrvaticu. Šuška se o raskolu u Iskoraku i osnivanju nove LGBT udruge. Uskoro počinje s radom i savjetovalište za lezbijke. Koliko je sve to skupa važno i značajno – ili nije – pokazat će dani koji dolaze.
Sretna vam nova!

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.