Image

Unatoč činjenici da tiskovinama poput "Arene" ne treba pridavati nikakvu pozornost, još manje ih doživljavati ozbiljno, a ponajmanje na njih trošiti mukom zarađeni novac, teško je ne reagirati na članak iz najnovijeg broja koji potpisuje stanovita Una Jukić, odnosno jedan njegov dio.

U istome se ona, pod senzacionalističkim naslovom Tarikovi crni dani, između ostalog zgražava nad činjenicom da je nacionalna televizija dopustila nastup u "Milijunašu" jednoj deklariranoj lezbijki i nedvosmisleno poziva na cenzuru. 
 
Pa tako ona o tome kaže sljedeće:

"Rastresenom Tariku i u "Milijunašu" se potkrao veliki gaf. U emisiji prikazanoj na sami Uskrs, natjecateljica Anamarija Simić, koja je osvojila 125.000 kuna, tražila je da ju oslovljava s Mima, što je nadimak po kojem je poznata kao lezbijska aktivistica. Pritom je navela i kako živi u vezi sa ženskom partnericom. Pričajući o sebi, Mima je, između ostalog, rekla da pjeva u grupi Drvena Marija. Ono što u kvizu nije spomenula je to da se njezin band izruguje s vrijednostima katoličke vjere, što je pokazala i svojedobnim nastupom na zagrebačkom Gay Prideu, karikirajući lik i djelo Djevice Marije. Tarik to ipak nije morao znati, ali bi se o tako nečemu, pogotovo na Uskrs, na Hrvatskoj televiziji moralo povesti računa. Pogotovo što se "Milijunaši" snimaju tjednima unaprijed i pregledavaju, a po potrebi i skraćuju."

Posve je jasno da se u malenom medijskom prostoru kakav je hrvatski tiskovine moraju boriti za čitanost, kako bombastičnim naslovima, tako i onime što ispod njih piše, no u ovom je slučaju prijeđena svaka mjera.

Osim što je evidentno da taj obiteljski tjednik nema zaposlene lektore, očito je i da je dotična novinarka spremna posegnuti za apsolutnim izmišljotinama bez da trepne, primjerice o tome da bend "Drvena Marija" karikira lik i djelo Djevice Marije. Jednako tako drsko manipulira pogrešnim informacijama stvarajući dojam da je Mimu Simić za nastup odabrao upravo Tarik Filipović. Rečenicu o tome da je Anamarija tražila da je Tarik oslovljava s Mima, što je nadimak po kojem je poznata kao lezbijska aktivistica u ovom trenutku teško je komentirati, ako je to uopće moguće.

Nesvjesna činjenice (ili možda njezino uredništvo?) da čak i (prekomjernom) žutilu u Hrvata polako dolazi kraj i da je homofobija totalno out te se sve više etiketira kao društveno nepoželjna – bar u medijima koji imalo drže do sebe – autorica ove besmislice hrabro staje u obranu povrijeđenih osjećaja svih vjernika i onih koji se tako osjećaju, neugodno iznenađenih javnim priznanjem jedne žene da živi s drugom ženom, odnosno ženskom partnericom kako je to maštovito sročila.
Osim toga proziva i nacionalnu televiziju koja se drznula prikazati takav nepoćudan sadržaj u udarnom terminu, i to na najveći katolički blagdan kad se oko katedrale hrvatskog duha kao nekoć oko ognjišta okupljaju poštene obitelji koje je HTV eto, baš te večeri, izložila ovakvoj nedopustivoj sablazni.

U civiliziranim zemljama ovakvi bi se sramotni napisi sankcionirali zakonskim putem. Hrvatska se pokazala takvom u slučaju Kaćunko, a nama ostaje nadati se da sada slijedi slučaj Jukić.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.